Orbán bújkál

2011-10-14 19:09:04

Az amerikai nagykövet szeretné hivatalosan is kifejezni az Orbán Viktor kormányzásával szemben fennálló washingtoni aggodalmakat, de a magyar miniszterelnök augusztus óta túl elfoglalt ahhoz, hogy találkozzon Eleni Tsakopoulos-Kounalakisszal. Így tudja a Washington Post. Pedig a cikk szerzője szerint Orbán és a nagykövet asszony kapcsolata kifejezetten derűsen kezdődött. A miniszterelnökség reagált: Orbán a jövő héten fogadja a nagykövetet.

Orbán Viktor nem kívánja a demokráciát - ezzel a címmel jelent meg egy cikk a The Washington Post hasábjain, amelyből kiderül, hogy a nyáron hivatalos figyelmeztetést küldött az amerikai külügyminisztérium a magyar miniszterelnöknek.

Orbán azonban augusztus óta olyan elfoglalt, hogy nem tudta fogadni Eleni Tsakopoulos-Kounalakis nagykövetet, azaz nem vette át a dokumentumot.

Az amerikai napilap cikke, amely Alekszandr Lukasenko belorusz diktátor rendszeréhez hasonlítja Orbán kormányzását, leírja: Washington olyannyira elégedetlen volt Orbánnal, hogy amikor Hillary Clinton június 30-án hazánkba látogatott, igyekezett "teljesen világossá tenni" álláspontját és figyelmeztetni a magyar miniszterelnököt, hogy "sehol sem engedhető meg a demokrácia visszaesése".

"Nem sokkal később azonban a külügyminisztérium arra a következtetésre jutott, hogy Orbán egyszerűen nem értette meg Clinton üzenetét, hogy abba kéne ezt már hagyni, szóval a diplomaták úgy döntöttek, emelik a tétet. Augusztus közepe vagy vége felé ismételten nemtetszésüket fejezték ki, ebben az esetben egy demarche, azaz hivatalos diplomáciai tiltakozás keretében, amelyet személyesen Orbán kezébe kell adni" írja Al Kamen szlengszavakkal tarkított cikkében. Ezt a nagykövet azóta sem tudta átadni a magyar miniszterelnöknek.

Jövő héten végre összejön a találkozó

Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője lapunk kérdésére közölte: a Budapesten akkreditált nagykövetek szükség szerint szokták jelezni a miniszterelnöknek konzultációs kéréseiket, az amerikai nagykövet is így tett, őt a jövő héten fogadja is a miniszterelnök.

Az amerikai nagykövetség sajtóattaséja, Bradley A. Hurst lapunk kérdésére megerősítette: a nagykövet jövő héten találkozik Orbánnal, akivel rég megbeszélt találkozójuk van. Hurst elmondta: a budapesti amerikai nagykövetség folyamatosan találkozik a magyar kormány képviselőivel valamennyi szinten, és folytatják a megbeszéléseket azokban a témákban, amelyek Hillary Clinton budapesti látogatásán szóba kerültek. 

A cikk egyébként azzal indul, hogy egy 2010 júliusában készült fotón Orbán kezet csókolt az ennek láthatóan örülő nagykövetnek. Ez a kép egy nagyon meleg kapcsolatokról árulkodik a követség és a miniszterelnök között. Az utóbbi időben azonban kihűlt a kapcsolat, "nagyon is", fogalmaz a szerző.

Elhidegülés a kézcsók után?

"Az ok lehet Orbán egyre antidemokratikusabb bohóckodása. Csak a szoksásos - lecsap a médiára, megnyirbálja az igazságszolgáltatás függetlenségét, megtámadja a kisebbségeket és egypártrendszer felé sodródik. Vagy az lehet az ok, hogy bosszantó, ahogy dicséri a kínai befektetéseket és segélyeket, miközben folyamatosan negatív értelemben beszél Nyugat-Európáról és a nyugat hanyatlását vetíti előre. Mindezt egy NATO- és EU-tagországból" - írja a szerző.

A lap szerint Orbánt az sem zavarja, hogy emberjogi szervezetek folyamatosan kritizálják kormányzási stílusát, melyet a cikk szerzője úgy ír le, mint "olyasféle Lukasenko-light politika."

Tehát amikor a külügyminiszter a Tom Lantos Intézet megnyitójára hazánkba érkezett, figyelmeztette Orbánt, ám ennek nem lett hatása. Az amerikai napilap megjegyzi: Clinton csupán néhány nappal az után járt Magyarországon, hogy Budapestre látogatott Wen Jiabao kínai miniszterelnök, és hogy Orbán "bőkezűen dicsérte a komcsik módszereit."

Orbán talán azért nem ért rá a nagykövettel találkozni, mert sokat utazgat mostanában - jegyzi meg a szerző. "Múlt héten szaúdi üzletemberekkel beszélgetett, aláírt néhány megállapodást és dicsérte, ahogy a mindent kontrolláló monarchia vezeti az országot."

"Ám egy nap, minden manőverezése ellenére, a hivatalos küldönc el fogja kapni Orbánt" – zárul az írás.

Ide kattintva érheti el a cikk forrását a Nol.hu-n.

Vissza...