Platformok konferenciája (Végjáték?)

2011-10-11 18:20:19

Közös asztalhoz ülnek az MSZP platformjai szerda délután, hogy a párt jövőjét érintő kérdésekről egyeztessenek. Úgy tudni, hogy mindegyik tömörülés képviselteti majd magát a konferencián.

Szerda kora délután üléseznek az MSZP platformjai a párt Jókai utcai székházában, hogy megvitassák a lehetséges forgatókönyveket – tudta meg a Népszabadság. Az úgynevezett „platformkonferenciára” nem először kerül sor, korábban már tartottak hasonló tanácskozás; akkor is Hiller István kezdeményezésére. A volt oktatási miniszter lapunknak nyilatkozva elmondta: az áprilisban szervezett platformkonferenciának a visszajelzései pozitívak voltak, vagyis ez a tanácskozási forma eredményesnek mutatkozik.

„A kongresszusra való felkészülés egyik állomásának tekintve múlt héten minden működő platform vezetőjének megküldtem a meghívót. Ez mindegyik tömörülés vezetőjének szól, akik két-két képviselőt hozhatnak magukkal. Ez a létszám egy beszélgetésre, vitára, megbeszélésre még alkalmas. A visszajelzések sorban megérkeztek, úgy tűnik, hogy mindegyik platform el fog jönni” - nyilatkozta lapunknak Hiller István.

Jelenleg hét működő platform van az MSZP-ben: a Baloldali Tömörülés (Kiss Péter), Demokratikus Koalíció (Gyurcsány Ferenc), Társulás a Szociáldemokrata Értékekért (Hiller István), Harmadik Hullám (Mesterházy Attila), Szocialista (Baja Ferenc), Ésszerűség és Felelősség (Kertész Krisztián) és a Népi Platform (Fekete Zoltán). Ehhez tartozik, hogy korábban a platformok – Gyurcsányék kihagyásával – egy közös nyilatkozatot fogadtak el, amelyben az orbáni rendszer leváltását tűzték ki célul, egyben kikötve: egymás véleményét tiszteletben tartják, de a kisebbségben maradtak elfogadják a többségi álláspontot.

Hiller a szerdai tanácskozással kapcsolatban lapunk kérdésére hozzátette: azt várja az egyeztetéstől, hogy az együttműködés lehetséges formáit sikerül kialakítani és véglegesíteni azt az álláspontot, amelyet majd a platformok a novemberi kongresszuson képviselni fognak. Az bizonyosan várható, hogy nemcsak az alapszabályi kérdések, de a Gyurcsány-szárny kiválása és a „pénteki kör” elképzelései is vita tárgyát fogják képezni az ülésen.

Az elmúlt napok eseményeivel kapcsolatban kerestük Mesterházy Attilát is, de a pártelnök nem kívánt nyilatkozni. A hvg.hu hírportálnak adott interjújában viszont ismét megerősítette korábbi álláspontját, miszerint a belső konfliktusok elhúzódása a Fideszt segíti. „Az elmúlt napok blog- és Facebook-bejegyzéseit nézve úgy látom, eldöntötték, hogy elhagyják a pártot. Ha menni akarnak, menjenek, mert minden egyes hét veszteség, nyűglődés mindkét fél számára. Én egyben vagyok érdekelt: legyen békés az elválás. Ne térdig vérben gázolva menjenek, ne egymást gyalázva történjen meg a távozás. Mert az Orbán-rendszerrel szembeni küzdelemben számítanunk kell egymásra (…) Ha nem tudnak az MSZP-vel tovább együtt menni, akkor hát nézzük meg, ki mekkora támogatást tud gyűjteni külön-külön” - fogalmazott Mesterházy.

Azzal kapcsolatban, hogy a párt idősebb politikusai állítólag elégedetlenek a pártelnöki teljesítményével, Mesterházy a hvg.hu-nak leszögezte: az MSZP-nek még nem volt olyan elnöke, akit ne próbáltak volna valakik fúrni egy idő után. „Ha valakinek van kritikai észrevétele, az álljon elém és mondja el a véleményét, mert az építő kritikát szívesen veszem, de név nélkül ne üzengessen a sajtón keresztül. Ez egy nagyon rossz hagyomány, erről a párt sikeressége érdekében le kell szokni (…) Jövőre lesz tisztújító kongresszus, ahol a küldöttek véleményt mondanak a teljesítményemről. Mindenkinek, akinek ambíciója van, ott megmérettetheti magát. Én is ezt fogom tenni!” - fogalmazott a pártelnök.

Ide klikkelve érheti el a cikk forrását a Nol.hu-n.

Vissza...