"Betojt nyulak!"

2011-10-07 16:43:16

FilmĂ©lmĂ©nnyel gazdagĂ­totta a mĂĄra – bizonyos vonatkozĂĄsokban - teljesen elprostituĂĄlĂłdott magyar bĂŒntetƑ eljĂĄrĂĄs az eddigi törtĂ©nĂ©seit, bebizonyĂ­tva, hogy semmi nem alulmĂșlhatatlan

ArrĂłl a videofelvĂ©telrƑl van szĂł, amelyet az interneten tettek közzĂ©

– ha nem is közkinccsĂ© – s Ășgy hirdeti magĂĄt, hogy ezen tekinthetƑ meg GyurcsĂĄny Ferenc miniszterelnöki minƑsĂ©gben elkövetett bƱnei miatti meggyanĂșsĂ­tĂĄsa, illetve az Ă©rintett reagĂĄlĂĄsa.

A filmen lĂĄthatĂł esemĂ©nyek kronolĂłgiĂĄja percrƑl-percre:

0.00-1.25: nem törtĂ©nik semmi, egy ĂŒres szoba lĂĄthatĂł asztalokkal Ă©s szĂ©kekkel.

1.25-3.13: a szobĂĄba az eljĂĄrĂĄsban rĂ©sztvevƑ szemĂ©lyek belĂ©pnek, helyet foglalnak.

3.13-5.11: innentƑl hangos film: a kihallgatĂĄst vezetƑ ĂŒgyĂ©sz tĂĄjĂ©koztatĂĄst ad a felvĂ©telkĂ©szĂ­tĂ©s technikai feltĂ©teleirƑl.

5.11-6.58: SzemĂ©lyigazolvĂĄny, lakcĂ­mkĂĄrtya, ĂŒgyvĂ©di igazolvĂĄny elkĂ©rĂ©se, a szemĂ©lyek beazonosĂ­tĂĄsa.

6.58-13.11: A gyanĂșsĂ­tĂĄs Ă©s az azzal kapcsolatos következmĂ©nyek közlĂ©se.

13.11-20.09: A gyanĂșsĂ­tĂĄs tartalmi közlĂ©se, Ă©s annak nyomtatott formĂĄban ĂĄtadĂĄsa.

20.09-26.30: A gyanĂșsĂ­tott jogainak ismertetĂ©se, Ă©s annak kinyomtatott formĂĄban törtĂ©nƑ ĂĄtadĂĄsa.

26.30-27.53: A szemĂ©lyes adatainak közlĂ©sĂ©re vonatkozĂł felhĂ­vĂĄsra GyurcsĂĄny Ferenc Ășgy reagĂĄl, hogy „nĂ©zzĂ©k meg azt az e cĂ©lt szolgĂĄlĂł nyilvĂĄntartĂĄsban.
A kihallgatĂĄst vezetƑ ĂŒgyĂ©sz erre Ășgy reagĂĄl, „jogosult ilyen vĂĄlaszt adni, de neki kötelessĂ©ge volt a kĂ©rdĂ©st feltenni”.

27.53-30.08: Gyakorlatilag egy kĂ©t percbe tömörĂ­tett vĂĄdbeszĂ©d, melyben többször elhangzik, hogy az eljĂĄrĂĄsban rĂ©sztvevƑ ĂŒgyĂ©szek „szĂ©gyelljĂ©k magukat”, „megszegtĂ©k ĂŒgyĂ©szi eskĂŒjĂŒket, s az AlkotmĂĄnyt”, „becstelen eljĂĄrĂĄs aktĂ­v szereplƑi, amelyĂ©rt elƑtt-utĂłbb szĂĄmot kell adniuk”, „elƑnyökĂ©rt vĂĄllaltĂĄk ezt a becstelen szerepet”, „nem a törvĂ©nyt, hanem a hatalmon lĂ©vƑ pĂĄrtot szolgĂĄljĂĄk”.

30.08-31.13: A kihallgatĂĄst vezetƑ ĂŒgyĂ©sz egy szĂłt rebeg el reagĂĄlĂĄskĂ©nt: köszönöm, a vezetƑ ĂŒgyĂ©sz megjegyzi, hogy az Ƒ szemĂ©lyes adatai nem kĂ©pezik jelen eljĂĄrĂĄs tĂĄrgyĂĄt, illetve, hogy a gyanĂșsĂ­tott vĂ©dekezĂ©sĂ©nek korlĂĄtja a hamis vĂĄd tilalma.

31.13-37.18: LebonyolĂłdik a szĂŒksĂ©ges adminisztrĂĄciĂł alĂĄĂ­rĂĄs, papĂ­rok kiosztĂĄsa, szedelƑdzködĂ©s, indulĂĄs a rabosĂ­tĂĄsra, tĂĄvozĂĄs.

37.18-38.45: IsmĂ©t nĂ©mafilm, az ĂŒres helyisĂ©g lĂĄthatĂł.

ElsƑ gondolatom az volt, hogy a szereplƑk rövidesen ismĂ©t szĂ­nre lĂ©pnek, s bejelentik, hogy ez az egĂ©sz csak egy „kandikamerĂĄs” trĂŒkk volt, s tulajdonkĂ©ppen nevetni kellene az egĂ©szen.

De miutĂĄn belĂĄttam, hogy a film vĂ©get Ă©rt, arra gondoltam, egy sci-fi felvĂ©telĂ©t lĂĄttam, de be kellett lĂĄtnom, a „sztori” nem alkalmas erre, legfeljebb a szereplƑk.

Marad tehĂĄt a harmadik lehetƑsĂ©g, meggyanĂșsĂ­tottĂĄk MagyarorszĂĄg elƑzƑ miniszterelnökĂ©t, aki Ă©lt is a kĂ­nĂĄlkozĂł alkalommal, s a jogi abszurdot a maga javĂĄra fordĂ­totta, elmondta dimitrovi vĂ©dƑbeszĂ©dĂ©nek prolĂłgjĂĄt, jelezvĂ©n, hogy „van mĂ©g mĂĄs is a tarsolyĂĄban, de azt kĂ©sƑbbre tartogatja”.

Beosztåssal kell élnie, hiszen a dramaturgia ezt kívånja, a film közepére is kell még izgalom fokozó elem, a végére pedig csattanó.

Az vilågosan låtszik, hogy Gyurcsåny Ferenc élvezi a helyzetét, szinte lubickol, a vådlói pedig megszeppenten hallgatnak és tƱrnek.

Igen tƱrnek, s emiatt egy pontban én is csatlakozom Gyurcsåny Ferenchez.

Szerintem is, „szĂ©gyelljĂ©k magukat”, akik egy köszönömmel reagĂĄljĂĄk le mindazt amit a fejĂŒkhöz vĂĄgtak, s mindössze annyit tudnak elmotyogni, hogy az Ƒ szemĂ©lyes adataik nem kĂ©pezik a jelen eljĂĄrĂĄs tĂĄrgyĂĄt.

SzĂ©gyellni kell magĂĄt ennek a hatĂłsĂĄgnak azĂ©rt is, mert konkrĂ©t ismerettel bĂ­rok arrĂłl, hogy mĂĄs politikai közszereplƑ, FIDESZ szĂ­nekben indult orszĂĄggyƱlĂ©si kĂ©pviselƑ ellen tett feljelentĂ©sre a mĂĄsfĂ©l Ă©v alatt mĂ©g csak reagĂĄlĂĄsra sem futotta. Ez alĂĄtĂĄmasztja, hogy valĂłban politikai Ă©rdekek mentĂ©n zajlik ma MagyarorszĂĄgon a jogszolgĂĄltatĂĄs, nagyon is szelektĂ­v mĂłdon dƑl el, kibƑl lesz ma ebben az orszĂĄgban gyanĂșsĂ­tott, Ă©s kibƑl nem.
Ilyen erkölcsi zĂŒllöttsĂ©g mentĂ©n nem lehet rendet csinĂĄlni, ha az egyik oldalrĂłl a szĂĄlka is gerendĂĄvĂĄ nƑ, mĂ­g a mĂĄsik oldalon a gerenda szĂĄlkĂĄvĂĄ silĂĄnyul.

SzĂ©gyellniĂŒk kell magukat azĂ©rt is, mert ez a „betojt nyuszi” viselkedĂ©s nem jellemzƑje a vĂĄdhatĂłsĂĄgnak, az ĂŒgyĂ©szsĂ©g zömmel igenis karakĂĄn, szakmailag felkĂ©szĂŒlt jogĂĄszokbĂłl ĂĄll, akik emberileg is megfelelnek minden szĂŒksĂ©ges kĂ­vĂĄnalomnak. ƐrĂĄjuk is szĂ©gyent hoztak a filmben szereplƑk.

Be kell lĂĄtnom, a dimitrovi pĂ©lda, mint minden hasonlat egy vonatkozĂĄsban sĂĄntĂ­t, ugyanis a Reichstag 1933. februĂĄr 27-i felgyĂșjtĂĄsĂĄval vĂĄdolt Dimitrov - felmentĂ©sĂ©t követƑen - mĂĄr 1934. februĂĄr 25-Ă©n MoszkvĂĄban landolt, mert idƑközben a hĂĄttĂ©rben megköttetett a kĂ©t politikai rendƑrsĂ©g, a Gestapo Ă©s a GPU titkos megĂĄllapodĂĄsa a Dimitrov „kimenekĂ­tĂ©sĂ©rƑl”.

Itt ilyen alku nem vĂĄrhatĂł, a magyar rendƑrsĂ©ggel szemben jelenleg csak a közvĂ©lemĂ©ny az ellensĂșly, s vĂ©lhetƑen a magĂĄra adĂł igĂ©nyes bĂ­rĂłsĂĄg, mert a vĂ©gsƑ szĂł ott mondatik ki.

Veszprém, 2011. október 7.
BƑsze Ferenc

Ide klikkelve Ă©rheti el az iveszprem.hu-n dr. BƑsze Ferenc blogbejegyzĂ©sĂ©t

Vissza...