Bajnai és Gyurcsány szövetkezik?

2011-10-05 18:07:33

Gyurcsány Ferenc egy Bajnai Gordon vezette, Orbán-ellenes úgynevezett "Olajfa Szövetség" létrehozásán dolgozik, írja a Heti Válasz. A lap szerint a cél, hogy "a Bajnai-ernyő alatt Gyurcsány új pártja legyen a legerősebb."

A lap csütörtökön megjelenő cikke szerint - amelynek kivonatát a szerkesztőség szerdán az MTI-nek is eljuttatta - az elmúlt hetek "MSZP-n belüli ütközetei" nem a szocialista párt birtoklásáról szólnak, hanem arról, hogy ki tud "megkerülhetetlenebb" lenni: a "Mesterházy Attila-féle MSZP-elit vagy Gyurcsány Ferenc majdani új, szakadár pártja".

A cikk állítása szerint a két volt kormányfő, Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon egy ideje "közös stratégiát" épít, amelynek az a végcélja, hogy "a Bajnai-ernyő alatt (ahova beférhet a meggyengített MSZP, a Schiffer András alól kihúzott LMP, az Árok Kornél - Kónya Péter-féle szolidaritási mozgalom, illetve az Egymillióan a magyar sajtószabadságért nevű Facebook-csoport is) Gyurcsány új pártja legyen a legerősebb."

A Demokratikus Koalíció vezetője ehhez maga mögött szeretné tudni az aktív - ma még MSZP-s - baloldaliak többségét - olvasható a cikk összefoglalójában.

A lap arról is beszámol: a volt miniszterelnök számára létkérdés, hogy ne ő tűnjön cserbenhagyónak, hanem a szocialista elnökség "tessékelje ki" a pártból. Mint írják, Gyurcsány Ferenc továbbra is támadás alatt tartja Mesterházy Attiláékat, információik szerint most Puch László pártigazgató gazdasági ügyeinek "kiteregetésére" készül.

A Heti Válasz Bajnai Gordon közelmúltbeli tevékenységére is kitér, jelezve, hogy a volt kormányfőt fel lehet kérni "egy majdani szivárványkoalíció élére".

Az olasz balközép erők Olajfa elnevezésű koalícióját 1995 februárjában alapította Romano Prodi, a koalíció egy évre rá győzött a parlamenti választásokon, Prodi miniszterelnök lett. A szövetséget eredetileg hat párt és három kisebb csoportosulás alkotta, 1996-2001-ig három kormányfőt is adott: Prodin kívül Massimo D'Alemát és Giuliano Amatót.

Ezt követően Silvio Berlusconi jobbközép kormányának ellenzékét alkotta. Romano Prodi, aki közben az Európai Bizottság elnöki tisztét töltötte be, mandátumának lejárta után visszatért az olasz belpolitikába, és 2005-ben őt választotta elnökévé az akkor már négy balközép párt alkotta Olajfa Szövetség.

A No.hu-n megjelent információ ide klikkelve érhető el.

Mindez "marhaság" Bajnai szerint! Lsd: itt!

Vissza...