A "sógorok" féltik a sajtószabadságunkat

2011-10-03 13:04:50

Az osztrák újságírók szakszervezete, a GPA szeptember 20-án az alábbi szövegű petíciót intézte az osztrák kormányfőhöz és külügyminiszterhez. A felhívást kedd délutánig hatszázkilencvenegy osztrák kolléga írta alá. A felhívás szövege és az aláírók neve megtekinthető a http://www.gpa-djp.at/pressefreiheit címen.

Petíció - SOS Magyarország

Mélyen tisztelt Szövetségi Kancellár Úr!
MĂ©lyen tisztelt KĂĽlĂĽgyminiszter Ăšr! BĂ©cs, 2011. szeptember
A szomszédos Magyarországot 2010 áprilisa óta az alkotmányozáshoz szükséges kétharmados parlamenti többség birtokában Orbán Viktor kormánya vezeti. Magyarországon fordulat zajlik. Orbán miniszterelnök bejelentését, miszerint legalább húsz évig kíván hatalmon maradni, tettek követték. A Fidesz-kormány nem vesztegette az időt.
Lélegzetelállító sebességgel arra kezdte használni bő kétharmados parlamenti többségét, hogy megváltoztassa az ország politikai játékszabályait.
Az Orbán-kormány működésének első évében a parlament több mint száz új, például a nyugdíjakat és a közalkalmazottakat érintő, esetenként érzékeny megszorításokkal járó törvényt hozott. A nemzetközileg is sokat bírált új médiatörvény érzékenyen korlátozza a sajtó- és a véleménynyilvánítási szabadságot. Sürgősségi eljárással alkotmánymódosításokat hajtottak végre, majd új, az Alkotmánybíróság hatáskörének megnyirbálását is tartalmazó alkotmánytervezetet fogadtak el. A kormány a reprezentatív szakszervezetek bevonása nélkül új munka törvénykönyv előkészítésébe kezdett, amely, miként attól tartani lehet, a munkavállalók és a szakszervezetek együttdöntési jogainak korlátozásához vezethet. A nem kívánatos kritikus vélemények képviselőit megfosztják egzisztenciájuktól, és elhallgattatják, ahogy a legutóbb a közszolgálati médiában végrehajtott tömeges elbocsátások során is történt.
Elég volt!

Tisztelt Szövetségi Kancellár Úr!

Tisztelt KĂĽlĂĽgyminiszter Ăšr!

E petíció aláírói számára nagyon is világos, hogy az Orbán Viktor vezette magyar kormány alkotmányozó többségét semmilyen tekintetben sem a demokrácia és a jogállam iránti felelősséggel használja. A szomszédunkban észlelt, aggasztó folyamatokra való tekintettel az aláírók fölszólítják Önt, hogy az Osztrák Köztársaság nevében minden lehetséges alkalommal világosan foglaljon állást a magyarországi demokráciát és véleményszabadságot fenyegető, aggasztó fejleményekkel kapcsolatban.
Utasítsa vissza a magyar kormány képviselőinek unos-untalan ismételt állítását, miszerint Magyarországon - például a médiajog keretében - ma nem történik más, mint az Európai Unió többi tagállamában.
A két- és többoldalú kapcsolatok keretében is adja a magyar kormány képviselőinek értésére, hogy a média- és információs szabadság, valamint a teljes véleményszabadság, a kisebbségek védelme és az alkotmánybíráskodás függetlensége a szociális és demokratikus jogokon alapuló Európa elengedhetetlen építőkövei közé tartozik.
Hangsúlyozza a magyar kormánynak, hogy a médiumoknak, kiváltképpen a kulturális, társadalmi és demokratikus feladatokat ellátó közszolgálati rádiónak és televíziónak különösen jelentős szerep jut a demokrácia, a pluralizmus, a társadalmi összetartás, valamint a kulturális és nyelvi sokféleség fenntartásában, és hogy ezek minden korlátozását az EU-tagállam Ausztria kormánya a lehető legélesebben elítéli.
Utaljon arra, hogy az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet változatlanul élesen bírálja a magyar médiatörvényt. Az Európai Bizottság nyomásának hatására elért minimális javulás ellenére az új törvényhozást a sokféleség hiánya és a sajtó- és véleményszabadságba való messzemenő beavatkozások jellemzik.
Követelje, hogy vonják vissza a közszférában és a közszféra közelében végrehajtott, politikailag motivált személyi döntéseket, amelyek nyilvánvaló célja a pluralizmus megakadályozása és a kormány politikáját bíráló hangok elnémítása.

A cikk forrása ide klikkelve érhető el.

Vissza...