Rettegj BrĂĽsszel!

2011-09-29 16:43:33

Az Európai Bizottság a távközlési szektort sújtó különadó eltörlésére szólította fel Magyarországot. A döntés újabb több tízmilliárdos lyukat üthet a büdzsén. A kormány nem hátrál: nem vezetik ki az adót.

A távközlési szolgáltató cégeket sújtó, tavaly októberben bevezetett különadó eltörlésére szólította fel Magyarországot csütörtökön az Európai Bizottság. A szektorból éves szinten mintegy hatvanmilliárd forint folyik be a költségvetésbe ezen a címen, így a testület döntése ekkora lyukat üthet akár már az idei büdzsén is. Emlékeztetőül: az adó az ötmilliárd forint éves árbevételt meghaladó cégeket kötelezte fizetésre, a kulcs az ötmilliárd feletti rész 6,5 százaléka.

Amint az előre borítékolható volt: az uniós végrehajtó testület megítélése szerint ez az adó ellentétes a távközlési szektorra vonatkozó EU-jogszabályokkal, mert a szóban forgó adóból származó bevételeket a központi költségvetés használja fel, tehát nem arra fordítják, hogy azokból a  távközlési szektor szabályozásának külön költségeit fedezzék. Korábban már Franciaországban és Spanyolországban is vetettek ki hasonló adóterhet, s azokat is az EU jogszabályaival ellentétesnek tartotta a bizottság.

A jogszabálysértési eljárás idén márciusban indult el azzal, hogy a bizottság nyilvánosságra hozta annak megindítását. Ezt követően a magyar kormány több alkalommal védte álláspontját. Igaz, már az eljárást megelőzően kifejtette álláspontját az adóról a kabinet, szinte minden alkalommal, amikor a válságadó e verziójának törvényességét felvetették.

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter már tavaly októberben egy háttérbeszélgetésen kifejtette újságírók előtt: állsápontjuk szerint azért nem ütközik a magyar adó az EU-s szabályokba, mert nem a távközlési tevékenységre közvetlenül vetették ki az adót. Tehát nem a hívások vagy más szolgáltatások képezik annak alapját. Egy pénzügyi jellegű teherről van szó, amit árbevétel-arányosan szabtak ki egyszeri alkalommal, három évre. Azóta Fellegi több helyütt elmondta: a bírálók logikája alapján akkor a szektorra semmilyen adót nem lehetne kivetni.

A döntés kapcsán az Equilor által kiadott gyors árfolyam-elemzés megemlíti: a Magyar Telekom 2010-ben 27 milliárd forint válságadót fizetett 2010-ben és idénre, valamint jövőre is ugyanekkora terhet jelent a tőzsdei cégnek ez az adónem. 2013-ban és 2014-ben az eredeti kormányzati szándékok szerint kivezették volna az adót, később azonban módosították a terveket, tehát e két évre a mai információk szerint a jelenlegi adóteher felét kalkulálhatja be a Telekom. 

A válságadó jelentősen rontotta a részvények megítélését, hiszen emiatt a korábbi 70 forintot meghaladó osztalék 50 forintra csökkent. Amennyiben az EB eljárását követően valóban elbúcsúznánk ettől az adónemtől, az bizonyosan többletet jelentene az árfolyamban. A búcsúnak azonban nincs még itt az ideje: Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő ugyanis kijelentette: nem szüntetik meg az adót. Vagyis, az ügy az Európai Bíróságon folytatódik.

A Nol.hu-n megjelent írás ide klikkelve érhető el.

Szabálytalan átszervezések miatt veszélyben vannak a magyarországi uniós pénzek. Úgy tudjuk, hogy közlekedésfejlesztésre a magyar állam nem tud most lehívni pénzt Brüsszelből, és más területeken is blokkolhatja az EU a kifizetéseket.

Továbbiak ide kattintva az Index.hu-n olvashatóak!  (Lehet, hogy mindez nem a véletlen műve csupán?)

Vissza...