2006 hazugsága

2011-09-27 19:49:51

A politikai közösséget formáló erőkről beszélve elsőként majdnem mindenki a hasonló értékrendet, eszmét említené. Talán így van. De nem vagyok benne biztos, hogy nem legalább ilyen erejű a meghatározó közös élmény, például az ősfideszesek Bibó szakkollégiumi eredetmeséje, vagy a szocialisták drámai átalakulási kongresszusba torkolló reformmozgalma.

A Fidesz érti a mítoszteremtés és fenntartás jelentőségét. Tudja, hogy a politikai mítoszok identitást képeznek, ez meg együtt tartja a színes tábort.

2006 ősze a Fidesz egyik legújabb, legsikeresebb és egyben legpusztítóbb mítosza. Az ő képletük egyszerű: ’56 örökösei küzdöttek meg a hazugság hatalmával, amely a békés tüntetőkre küldte a diktatúra rendőrségét és emberek tucatjainak szemét lőtték ki. A mítoszteremtés eszköztára színes volt: parlamenti interpelláció, vizsgálóbizottság, youtube-ról indított spotok tucatjai, a terrort bemutatni igyekvő színes kiadvány, brüsszeli felszólamlás.

Öt éve a lakosság túlnyomó többsége a rendőrök és általában a rend oldalán volt. Mára átalakult a kép. Ma a Fidesz hazugságra épülő értelmezése uralja a közbeszédet.

A Fidesz volt ügyes? Részben igen. Részben pedig mi, balliberális demokraták voltunk gyengék. Vagy ami még rosszabb, sokan talán még gyávák is. Nem mertünk megküzdeni saját igazunkért, előbb csak halkak voltunk, aztán némák, aztán önfelmentő kifogásokat kerestünk, végül pedig sokan, nagyon sokan közülünk elkezdték elfogadni a Fidesz értelmezését. Politikusok, választók, elemzők, újságírók.    

2006 a Fidesz puccskísérlete volt. A rendőrök álltak a jó oldalon, és (messze nem minden hiba nélkül) védték az alkotmányos rendet. Erőt alkalmaztak a törvénytelen erőszakkal szemben, mely mögött ott állt a Fidesz és a hozzá köthető személyek, csoportok bátorítása, helyenként talán konkrét támogatása is. Közben ártatlanok is megsérültek. Sajnos igen. Nagy kár, nagyon nagy kár. De ez sem tántoríthat el bennünket attól, hogy értsük: mi álltunk a köztársaság oldalán, a Fidesz pedig a köztársaság ellenfeleivel szövetkezett.

Ez a mi pozíciónk. Balsai jelentése jól mutatja, hogy csak üres vagdalkozáshoz van muníciójuk. Akkor meg miért nem emeljük fel fejünket és kérjük ki magunknak az ocsmány hazugságok ezen áradatát? Mire megyünk a gyávasággal?

Gyurcsány Ferenc bejegyzése a Facebookon ide klikkelve érhető el.

Vissza...