A párt vagyona

2011-09-25 07:04:37

Csend, rend, fegyelem! – így szól az MSZP Választmányának harcias üzenete. Hogy ez milyen szép?! Álnaívan lamentálhatnék azon, hogy mindig csak azok a javaslataink váltanak ki ilyen ijedt szenvedélyt a vezetésből, amelyek átalakítanák a párt kultúráját, struktúráját, megmerevedett viszonyait.

Kis kitérő következik. Pár hete például azt javasoltuk, ne legyünk birkák, ne tűrjük szótlanul, ha a Fidesz egypárti támogatással akar választási törvényt alkotni és elfogadni. Azt kezdeményeztük, hogy ebben az esetben aktív bojkottal reagáljunk. Ennek indokait, részletes tartalmát egy hosszabb levélben megírtuk a pártelnöknek. Na, ez a kezdeményezésünk nem került napirendre, nem hogy rendkívüli frakcióülést nem hívott senki össze, de egyelőre teljes hallgatás veszi körül. Azt talán mondanom sem kell, hogy a levél nem szivárgott ki. Ugyan miért?

De valójában a Választmány állásfoglalásának csak egyetlen pontjával szeretnék foglalkozni. Dörgedelmesen mondják: a párt vagyona egy és oszthatatlan. Mint egy rossz házasság végén a veszekedő asszonyka, aki ráül a mosógépre és hadonászva közli, hogy azt nem adja, az az övé.

Drága barátaim, ki a frászt érdekel a mosógép? Kit izgat a pártvagyon? Engem nem, bennünket nem. Tudjátok, a politika nem a párthelyiségekben lakik, hanem az emberek agyában, szívében, lelkében. A politikai remény, hogy van jobb világ és közelebb tudunk kerülni ehhez a jobb világhoz. A politika nyugodt megfontolás és szenvedély. Ezek egyikéhez sem kell párthelyiség. Olyan ócska dolog azt feltételezni, hogy minket két pártiroda, négy számítógép és három fénymásoló hoz izgalomba. Nincs szükségünk az MSZP vagyonára. Arra van a legkevésbé szükségünk.

Amire meg szükségünk van, azt meg már nem nagyon találjuk az MSZP-ben. Itt most egy hosszabb felsorolás következne, de attól tartok, hogy túl sok embert sértene listám. Szóval vitáink éppen arról szólnak, hogy amit mi keresünk, amit a választók szerintünk keresnek, az mintha elveszett volna. És lankad a hitünk, hogy valaha megtaláljuk-e még ebben a pártban.

Ha el kell válni, akkor azt elegánsan kell megtenni. Tudva és értve azt, hogy a demokratikus ellenzék pártjainak, szervezeteinek, szereplőinek a jövőben is együtt kell működni. Ezért nem érdemes tovább mérgezni a viszonyokat. Sőt, vigyázni kell egymásra.

Ide kattintva érheti el Gyurcsány Ferenc bejegyzését a Facebookon.

Vissza...