Kettéválik?

2011-09-24 05:16:16

1.Tényleg kettéválik az MSZP? Lehetséges, a folyamatok efelé is vezethetnek. Politikai és személyes ellentétek is feszülnek különböző politikusok között. Például nagyon nem elegáns, ha a párt jelenlegi elnöke közli egy korábbi elnökről, hogy jobb, ha minél hamarabb távozik…

A Demokratikus Koalíció sok mindenben mást gondol a világról, Magyarország jövőjéről, mint a Magyar Szocialista Párt vezető garnitúrája. Nem kizárt, hogy a békés elválás segíti a mostani problémák rendezését. Ha nem sikerül a pártot a DK normái szerint átalakítani, mi akkor is arra fogunk törekedni, hogy az MSZP-vel együttműködjünk. Szövetségre, partnerségre, nyugodt párbeszédre van szükség. A harag, az odamondogatás most nem segít. Nem vagyunk egymás ellenfelei, mi a Fideszt akarjuk legyőzni. Ma minden erőnkkel a párt megerősítésén fáradozunk. Felelősséget érzünk a szocialista pártért, annak minden tagjáért, támogatójáért, valamennyi szavazójáért.

 2. Mikor következhet be a szakadás? Az MSZP átalakítása a cél, hogy versenyképes legyen. Elvileg jövő tavasszal lenne tisztújítás, de a felgyorsult belpolitikai folyamatok azt sugallhatják, hogy a novemberi kongresszuson eldőlhet: a Gyurcsány Ferenc által javasolt „még egy esély” akkor lejár-e.

 3.Miért kezdeményezte a DK, hogy a frakciótagok ajánlják fel a tagságnak: akár adják vissza a mandátumukat, hogy azt az MSZP tagjai pártszavazáson megvonják vagy megerősítsék? Mert nincs ma olyan rendezvénye az MSZP-nek, ahol nem kerül elő a téma: a tagság elégedetlen a képviselőcsoport munkájával, annak összetételével. Hiányolják az elvi politikát, a harcos kiállást a nyolc éves kormányzás eredményei mellett, nem érzékelik, hogy a frakció kellő erőt mutat fel a diktatúrát építő Fidesszel szemben. Gyengeséget, vezetetlenséget tapasztalnak. Egy ilyen sorsdöntő, drámai pillanatban, amikor a Jobbik utolérte az MSZP-t, szükség lehet arra az önfeláldozó gesztusra, hogy minden listás képviselő a párttagok kezébe adja személyes politikusi sorsát. A DK hét tagja (Gyurcsány Ferenc, Molnár Csaba, Varju László, Vitányi Iván, Ficsor Ádám, Vadai Ágnes, Baracskai József) ezt a gesztust már önként megtette. Úgy tűnik, a többiek erre nem hajlandóak, és ki akarják szorítani a párt utolsó országgyűlési választási győzelmének kovácsát, Gyurcsány Ferencet, és a DK-t az MSZP-ből. 

4.Valóban ennyire rosszul áll az MSZP? Nem kéne várni ezzel a hangos és radikális átalakítással? Miért nem az emberek problémáival foglalkozik a párt? 2009 tavaszán, amikor a világválság szorításában Gyurcsány Ferenc lemondott a kormányfői, majd a pártelnöki posztról, még 1,5 millió szavazója volt az MSZP-nek. Ha azt sikerült volna megőrizni az utódoknak, a Fidesznek most nem lenne kétharmada. A 2010-es választásig további félmillió ember fordított hátat a pártnak, és a támogatói bázis az elmúlt másfél évben sem növekedett, pedig Orbán Viktor minden társadalmi csoportot megalázott és tönkre teszi Magyarországot. A DK már az egy évvel ezelőtti megalakulásával jelezni kívánta, hogy baj van, és immár végképp Itt a cselekvés ideje. Egy pártot ellenzékben, főleg a ciklus első felében lehet átalakítani, hogy megerősödve, megújulva készülhessen a választási kampányra. A belső munka mellett bőven van lehetőség a kormány bírálatára. Az MSZP nem lehet „egy ügyű” párt, amelyik csak üti a Fideszt, és eközben úgy tesz, mintha házon belül minden rendben lenne. Akkor kaphatunk újra bizalmat a választóktól, ha látják: a hibákból tanultunk, eredményeinkre büszkék vagyunk, és képesek vagyunk az igényeik szerint, de elvi alapon megújulni.

5.  Ami a belső viták során történik, valóban Orbán Viktor forgatókönyve? Ez valótlanság. Senki nem gondolhatja komolyan, hogy Gyurcsány, és az ő halálát akaró Orbán összeül és megvitatják: „Viktor, neked mi lenne a legjobb megoldás?” Az MSZP jelenlegi állapota ellenben Orbán érdekeit szolgálja. A szervezet gyenge, a tagság létszáma csökken, az aktivitás gyengül, morális problémák feszítik szét a pártot. Orbánnak az a jó, ha a mostani MSZP, LMP és Jobbik marad az ellenzéke, nem nő ki új erő. Orbán fél Gyurcsánytól, ő maga közölte, hogy tart tőle – 1989 óta. Gyurcsány Ferenc ma az ellenzék vezére. Ha át tudja alakítani az MSZP-t, vagy pártot alapít, amelyben baloldaliak, liberálisok és mérsékelt konzervatívok is helyet kaphatnak, komoly kihívást jelenthet a folyamatosan gyengülő Fidesznek a következő választáson. 

6. Gyurcsány liberális pártot faragna az MSZP-ből? Ez tévedés. Gyurcsány Ferenc már kormányon is baloldali politikát folytatott. Ingyen étkezést és tankönyvet biztosított a rászoruló gyerekeknek, amíg lehetett, fenntartotta a megemelt nyugdíjat és családi pótlékot. Deszegregációs törvényt fogadtatott el, úgy alakította át a gázártámogatást, hogy az fizetett többet, aki többet is használ. Panelfelújítási programot indított, a szegény gyerekek egyetemi ösztöndíjára alapot hozott létre. A DK annyiban azonban bizonyosan szabadelvű, hogy a szolidaritáson alapuló piacgazdaság és verseny, az emberi jogok, a szólásszabadság, a parlamenti demokrácia, a szekularizált állam híve, elkötelezett a sokszínű polgári kultúra iránt. Abban pedig biztosan konzervatív, hogy tiszteli nemzetünk hagyományait, osztozik Trianon fájdalmában, támogatja a határon túli magyarok autonómiatörekvéseit – érvényesülni hagyva szervezeteik önállóságát. Ha új párt születik, az baloldali, szociáldemokrata alapon szerveződik majd. A Köztársaság Kiáltványa összefoglalja ezeket az alapértékeket.

7.  Hatalmi ambíciók vezetik Gyurcsány Ferencet? Gyurcsány Ferenc már korábban bejelentette: nem kíván az MSZP elnöke lenni, semmiféle, az MSZP-n belüli hatalmi ambíciója nincs. A DK azért jött létre – a hét platform egyikeként -, hogy javaslatokat tegyen a párt elengedhetetlen megújulására. A DK sikere, hogy  meggyőzte az MSZP-t: bojkottálja az alkotmányozást. A győztes pártszavazás is azt mutatta meg, hogy MSZP aktív tagságának túlnyomó többsége gyökeres változást akar. Parlamenti vizsgálóbizottságok felállítását tartalmazó javaslataink megvitatatlanul hevernek a frakció asztalán. A DK ma az MSZP megmozdításának egyik záloga, célja az Orbán-rendszer leváltása, a demokrácia helyreállítása.

 8. Nem lett volna jobb, ha Gyurcsány Ferenc vár a visszatéréssel, amíg jobban elkopik az Orbán-rezsim? Hogy maradhatna csendben egy demokrata, ha szétverik a demokráciát? Ez nem a sunnyogás, az elvonulás, alámerülve kibekkelés ideje. Akit az a megtiszteltetés ért, hogy Magyarország miniszterelnöke és az MSZP elnöke lehetett, a nehéz időkben sem hallgathat. Ki kell állnia az általa képviselt elvek és értékek mellett. Gyurcsány Ferencnek kötelessége a baloldal és a magyar demokrácia védelme.

 9. A DK elnöke ellen indított koncepciós per lehet-e befolyással egy esetleges új párt jövőjére? Természetesen lehet. Azt azonban mindenki tudja – az is, aki teret adna a vizsgálatra az igazságszolgáltatásnak -, hogy ez az eljárás megalapozatlan, és egyetlen célja: Orbán legfőbb politikai ellenfelének megsemmisítése. A demokraták széles közössége meg fogja védeni Gyurcsány Ferencet, aki vádlottból az Orbán-rendszer és kiszolgálóinak vádlója lesz. Bárhogy is alakul, Gyurcsány, és követői nélkül nem lehet leváltani ezt a kártékony rezsimet.

10. Lehet-e tömegpárt a Demokratikus Koalícióból, ha az MSZP átalakítása kudarcot vall? Az MSZP számos ismert, és a közvélemény előtt ismeretlen tagja áll a DK mögött. A platform Országos Tanácsában többek között tekintélyes, egykori szocialista képviselők dolgoznak. Büszkék vagyunk a támogatásukra. Rendezvényeinken a baloldal reprezentánsai mellett fellépnek liberális és konzervatív politikai szereplők, szakszervezeti vezetők is. A dkp.hu honlapon szerepelnek Bajnai Gordon, Bokros Lajos és Majtényi László alapítványai, illetve intézete. Tudjuk, hogy hosszú lesz az út, mire a demokraták összegezni tudják akaratukat és céljaikat. Ugyanakkor nem gondoljuk, hogy mindenkinek a DK-hoz kell csatlakozni. Mi minden, az Orbán-kormány leváltásáért küzdő pártot, szervezetet, civil mozgalmat, szakszervezetet támogatunk. Természetesen az a célunk, hogy a Demokratikus Koalíció a demokraták széles táborának otthona legyen. Ezért fogunk dolgozni – akár az MSZP-n belül, akár azon kívül is. Az Orbán-rendszer után itt maradó politikai, jogi, morális, gazdasági és kulturális romhalmaz eltakarítása emberes feladat lesz. Ki fogjuk venni a részünket a helyreállításból!

Gréczy Zsolt írása a Facebookon ide klikkelve érhető el.

Vissza...