Ki távozzon az MSZP-ből?

2011-09-21 18:41:38

Ilyen MSZP-nek nem akarok még egyszer a képviselője lenni – nyilatkozta Gyurcsány Ferenc. A volt kormányfő leváltaná az MSZP-frakció listáról bekerült tagjait. Mesterházy pártelnök viszont Gyurcsányt küldené el. Holnap frakcióülés, most úgy tetszik, repül Gyurcsány.

Minden listás szocialista képviselő adja vissza a mandátumát, hogy új arcok ülhessenek be a parlamenti képviselőcsoportba - ez a javaslat is szerepel abban a levélben, amelyet a Gyurcsány-féle platform elnökhelyettese írt levélben az MSZP pártelnökének, értesült a Népszabadság.

"Az MSZP-nek senki nem adhat ultimátumot", és ha Gyurcsány Ferenc nyilvánosságra került terve "a pártból való távozás forgatókönyve, akkor legyen, de minél gyorsabban" - reagált Mesterházy Attila pártelnök-frakcióvezető szerdán újságíróknak, közölve azt is: csütörtökre rendkívüli frakcióülést hívott össze.

Nincs maradása

Közben Gyurcsány Ferenc a holnap megjelenő 168 Órában saját pártjáról is kifejti véleményét: „Változatlan körülmények között nincs sokáig maradásom a pártban. Ilyen MSZP-nek nem akarok még egyszer a képviselője lenni.”

Gyurcsány három szempontot is említ, amelyeknek – miként mondja – „teljesülnie kell ahhoz, hogy a szocialista párt és én újra egymásra találjunk”. Szerinte például meg kell fontolni a frakció átalakítását: „A mostani garnitúrával nekünk sok babér nem terem. Jeleznünk kell a minket jelölő pártszervezeteknél: mindnyájan készen állunk, hogy listás mandátumunkat visszaadjuk, megnyitva az utat új, egy jobb összetételű frakció előtt.”

Gyurcsány Ferenc arról is beszél a hetilapnak: „Az egész nyár arról szólt, milyen belső koalíciók szűntek meg Mesterházy Attila mögött. Akinek volt erről mondandója, eljött hozzám Kötcsére is. Én mindenkit meghallgatok, de ilyen ügyekbe nem avatkozom bele. Azért sem, mert nem az a kérdés, hogyan hívják az MSZP elnökét. Hanem az: milyen a párt moralitása, a vezetés egészének az összetétele, mit ért a világból, mit gondol a rendszerellenzékiségről. Ahhoz én nem akarok asszisztálni, hogy szimplán újraosszuk egymás között a lapokat.”

Az MSZP vezetősége úgy döntött, Mesterházy Attila kommunikál az ügyben, ezért szocialista politikus csak név nélkül nyilatkozott az FN-nek.

Nincs pártszakadás?

Egy fővárosi szocialista arra hívja fel a figyelmet: júniusban több mint kilencven százalékos támogatottsággal szavazta meg az MSZP kongresszus a határozatot, miszerint ha bármely tagjuk a magánvéleményét nem a párt belső fórumain, hanem a sajtóban közli, és ezzel "csökkenti a szocialisták megújulási esélyét", azzal súlyos etikai vétséget követ el, melynek következménye kizárás.

"Gyurcsány legújabb közlése terrorista üzenet, melynek tilos engedni - fogalmazott a már citált politikus az FN-nek. - Nyilván ő is tudja, hogy nem fogunk engedni abszurd elvárásainak. De ha így van, sokkal tisztességesebb volna a részéről, ha nem kizáratná magát, hanem önként, emelt fővel távozna."

A jelenlegi pártvezetést támogató informátorunk fontosnak tartja kiemelni: "Nincs pártszakadás. Gyurcsánnyal ugyan sokan szimpatizálnak, mert a megújulásról beszél folyamatosan, ami népszerű téma, de legföljebb ketten vannak a frakcióban, akik vele tartanának. Amúgy pedig ő volna a legnagyobb bajban, ha a kezébe kapná a marsallbotot, és a szavakon túl tennie is kéne a párt felemelkedéséért. Ha jól emlékszem, volt idő, amikor miniszterelnök és pártelnök is volt egy időben, mégsem sikerült kihúznia a párt szekerét a kátyúból."

A lesz-e pártszakadás kérdésben csütörtökön közelebb leszünk a válaszhoz, ugyanis délben frakcióülést tart az MSZP, ahol - idézzük informátorunkat - "minden tagnak nyilatkoznia kell a szándékairól".

Nem veszik Ĺ‘rizetbe?

Az MSZP Demokratikus Koalíció Platformjának vezetője nem unatkozik, Sukoró-ügyben is zajlik körülötte az élet. Gyurcsány a hetilapnak állítja, nem veszik őrizetbe, nem helyezik előzetesbe, de három héten belül kihallgatják gyanúsítottként. „Múlt héten levelet írtam az eljáró ügyésznek: gyanúsítotti kihallgatásomon biztosítsa a kép- és hangfelvételt, amelyből másolatot kérek.”
Ide klikkelve érheti el a hír forrását az Fn.hu-n.
Érdemes ide kattintva elolvasni a Nol.hu-n megjelent reagálását Gyurcsány Ferencnek. (Gödöllő) 

Vissza...