Petíció Gyurcsånyért

2011-09-20 20:31:16

RĂ©vĂ©sz SĂĄndor hĂĄrom Ă©rvet sorol fel, ami amellett szĂłlt volna, hogy alĂĄĂ­rja a GyurcsĂĄny Ferenc mentelmi jogĂĄnak felfĂŒggesztĂ©se ellen szĂłlĂł tiltakozĂĄst, de talĂĄlt mĂĄsik hĂĄrom, szerinte mĂ©g nyomĂłsabb Ă©rvet amellett, hogy mĂ©gse Ă­rja alĂĄ. Mivel nemcsak alĂĄĂ­rtam a tiltakozĂĄst, de rĂ©szt is vettem a szövegezĂ©sĂ©ben, Ă©s sokaktĂłl Ă©n kĂ©rtem, hogy csatlakozzanak hozzĂĄ, elsorolom Ă©rveimet a tiltakozĂĄs indokoltsĂĄga mellett.

RĂ©vĂ©sz egyetĂ©rt velĂŒnk abban, hogy a Fidesz Ășj önkĂ©nyuralmat Ă©pĂ­t MagyarorszĂĄgon, hogy GyurcsĂĄny meggyanĂșsĂ­tĂĄsa abszurd Ă©s politikailag motivĂĄlt. MĂ©gis a felfĂŒggesztĂ©sre szavazott volna. EgyrĂ©szt arra hivatkozik, hogy GyurcsĂĄny maga is ezt kĂ©rte az orszĂĄggyƱlĂ©si kĂ©pviselƑktƑl. TovĂĄbbĂĄ arra, hogy a mentelmi jog „kivĂ©telt kĂ©pez a törvĂ©ny elƑtti egyenlƑsĂ©g alapelve alĂłl, ezĂ©rt az Ă©n jogĂ©rzĂ©kem szerint nagyon szƱken kell Ă©rtelmezni. ÉrvĂ©nyes mindenre, ami a kĂ©pviselƑ döntĂ©si szabadsĂĄgĂĄt, szavazatĂĄt, szĂłlĂĄsszabadsĂĄgĂĄt Ă©rinti, de köztörvĂ©nyes ĂŒgyekre csak egĂ©szen kivĂ©teles esetben.” MĂĄsodszor azt kifogĂĄsolja, hogy „a tiltakozĂłk kiemelten Ă©rvelnek azzal, hogy az Ă©rintett egy volt miniszterelnök, s ilyet Nagy Imre Ăłta nem fogtak perbe. Ez tökĂ©letesen Ă©rvĂ©nytelen Ă©rv, amit egy kĂ©pviselƑnek Ă©ppen hogy ki kell zĂĄrnia megfontolĂĄsai körĂ©bƑl.” Harmadszor pedig szerinte „nem igaz, hogy a hatalom birtokosai, börtönbe csukhatnak bĂĄrkit – mindenekelƑtt politikai ellenfeleiket’. Nem tudunk egyetlen politikusrĂłl sem, akit nyilvĂĄnvalĂłan ĂĄrtatlanul, nyilvĂĄnvalĂłan koncepciĂłs perben börtönbĂŒntetĂ©sre Ă­tĂ©ltek volna.” A bĂ­rĂłsĂĄgokrĂłl azt Ă­rja: „
senki sem ĂĄllĂ­thatja, hogy a jogĂĄllamnak ez a bĂĄstyĂĄja mĂĄr elesett, hogy a bĂ­rĂłsĂĄgi Ă­tĂ©leteket a kormĂĄnyzĂł hatalom diktĂĄlnĂĄ.”

A mentelmi jog nem egyszerƱen arrĂłl szĂłl, hogy a kĂ©pviselƑt ïŹzikailag ne akadĂĄlyozzĂĄk idƑigĂ©nyes kihallgatĂĄsokkal kĂ©pviselƑi munkĂĄjĂĄnak ellĂĄtĂĄsĂĄban. A mentelmi jog funkciĂłja az, hogy a kormĂĄnyon levƑ politikai erƑ ne hasznĂĄlhassa az ĂĄltala irĂĄnyĂ­tott bƱnĂŒldözƑ hatĂłsĂĄgokat arra, hogy megtorolja az ellenzĂ©ki kĂ©pviselƑkön a politikai szembenĂĄllĂĄst. Éppen azĂ©rt kötik a mentelmi jog felfĂŒggesztĂ©sĂ©t ugyanĂșgy a kĂ©pviselƑk kĂ©tharmadĂĄnak szavazatĂĄhoz, mint az alkotmĂĄny vagy a közjogi szerkezetet meghatĂĄrozĂł tovĂĄbbi törvĂ©nyek megszavazĂĄsĂĄt Ă©s a kormĂĄnytĂłl fĂŒggetlen közjogi tisztsĂ©gviselƑk megvĂĄlasztĂĄsĂĄt, hogy ehhez kormĂĄny Ă©s ellenzĂ©k egyetĂ©rtĂ©sĂ©re legyen szĂŒksĂ©g: akkor lehet egy kĂ©pviselƑt kiadni, ha azt az ellenzĂ©k is indokoltnak tartja, tehĂĄt az ĂŒgyĂ©szsĂ©g fellĂ©pĂ©sĂ©ben feltehetƑen nincs politikai megtorlĂĄsi szĂĄndĂ©k. Ahogy a Fidesz az alkotmĂĄnyozĂĄsban Ă©s a közjogi tisztsĂ©gviselƑk megvĂĄlasztĂĄsĂĄban visszaĂ©l kĂ©tharmados többsĂ©gĂ©vel, ezt teszi a mentelmi ĂŒgy kezelĂ©sĂ©vel is. Ezt RĂ©vĂ©sznek Ă©szre kellene vennie, mĂĄr csak azĂ©rt is, mert KövĂ©r LĂĄszlĂł mĂĄr a tavalyi vĂĄlasztĂĄsi kampĂĄnyban is elmondta, hogy – egyebek mellett – azĂ©rt kell a Fidesznek a kĂ©tharmad, hogy bĂŒntetƑjogilag felelƑssĂ©gre vonhassa GyurcsĂĄnyt. A vĂĄlasztĂĄsok utĂĄn, de mĂ©g az OrszĂĄggyƱlĂ©s megalakulĂĄsa elƑtt LĂĄzĂĄr JĂĄnos expressis verbis elƑadta a Heti VĂĄlaszban, hogy GyurcsĂĄny akadĂĄlyoztatva lesz a politikai tevĂ©kenysĂ©gben, mert az igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄs rendelkezĂ©sĂ©re kell majd ĂĄllnia, majd KövĂ©r is tett hasonlĂł nyilatkozatot. Az orszĂĄggyƱlĂ©si kĂ©pviselƑk tehĂĄt, akik a mentelmi jog felfĂŒggesztĂ©sĂ©re szavaztak, azt tettĂ©k lehetƑvĂ©, hogy KövĂ©rĂ©k bevĂĄltsĂĄk a fenyegetĂ©sĂŒket.

JĂłl tudjuk, hogy a Fidesz ĂĄltal uralt ĂŒgyĂ©szsĂ©g elƑszeretettel veszi Ƒrizetbe az ĂĄltala meggyanĂșsĂ­tottakat akkor is, ha mĂĄr hĂłnapjaik lettek volna összebeszĂ©lni vagy megszökni, tehĂĄt nem ĂĄllnak fenn az elƑzetes letartĂłztatĂĄs melletti Ă©rvek, s ezĂ©rt a bĂ­rĂłsĂĄg ma mĂ©g szabadlĂĄbra helyezi Ƒket. A Fidesz politikai stratĂ©giĂĄjĂĄnak fontos rĂ©sze, hogy rabszĂ­jon vezetve mutogassĂĄk a televĂ­ziĂłban a szocialista politikusokat: Ă­gy akarjĂĄk elĂ©rni, hogy minĂ©l inkĂĄbb megrögzƑdjön a vĂĄlasztĂłk tudatĂĄban, hogy a szocialistĂĄk egytƑl egyig bƱnözƑk. E szellemben szĂłl Ășgy KövĂ©r a parlament elnöki pulpitusĂĄrĂłl a jelenlevƑ szocialistĂĄkhoz, mint olyanokhoz, akiket „mĂ©g” nem Ă©rint az „elszĂĄmoltatĂĄs”. Valamennyi „a nĂ©p ellensĂ©ge”, de leginkĂĄbb persze GyurcsĂĄny. BĂ­zhat bĂĄrki is jĂł lelkiismerettel abban, hogy a Fidesz uralma idejĂ©n nem fenyegeti GyurcsĂĄnyt ĂĄrtatlanul börtön?

RĂ©vĂ©sz mĂĄsik Ă©rve a bĂ­rĂłsĂĄgokkal kapcsolatban több, mint meglepƑ. NyilvĂĄn tudja, hogy a Fidesz mĂĄr az „alaptörvĂ©nyben” megalapozta a bĂ­rĂłsĂĄgok – mindenekelƑtt a bĂ­rĂłi kinevezĂ©sek – kormĂĄny alĂĄ rendelĂ©sĂ©t, a bĂ­rĂĄk nyugdĂ­jazĂĄsĂĄnak kötelezƑ elƑrehozatalĂĄval megalapozta a szĂ©les körƱ ƑrsĂ©gvĂĄltĂĄst a vezetƑ bĂ­rĂłk körĂ©ben, Ă©s hogy a bĂŒntetƑ eljĂĄrĂĄs ĂșjraszabĂĄlyozĂĄsĂĄnĂĄl a „kiemelt ĂŒgyek” tekintetĂ©ben az ĂĄltala mĂĄr ellenƑrzött ĂŒgyĂ©szsĂ©gre bĂ­zza az ĂŒgyet tĂĄrgyalĂł bĂ­rĂłsĂĄg kivĂĄlasztĂĄsĂĄt. Mire a GyurcsĂĄny elleni eljĂĄrĂĄs eljut a bĂ­rĂłsĂĄgi szakaszba, mindezek a vĂĄltozĂĄsok mĂĄr Ă©rvĂ©nyben lesznek, Ă©s nem Baka AndrĂĄs irĂĄnyĂ­tja majd a bĂ­rĂłsĂĄgokat. ElegendƑ ezutĂĄn, ha lesz egyetlen olyan bĂ­rĂł egyetlen bĂ­rĂłsĂĄgon az orszĂĄgban, aki Ășgy Ă­tĂ©lkezik, ahogy azt OrbĂĄn Viktor diktĂĄlja, mĂĄr megszƱnik az alapja a „fĂŒggetlen magyar bĂ­rĂłsĂĄg” közkeletƱ feltĂ©telezĂ©sĂ©nek abban a nĂ©hĂĄny ĂŒgyben, amely OrbĂĄn szĂĄmĂĄra fontos. A GyurcsĂĄny Ferenc elleni eljĂĄrĂĄs –magĂĄtĂłl OrbĂĄntĂłl, KövĂ©rtƑl, LĂĄzĂĄrtĂłl tudjuk – ilyen ĂŒgy. EzĂ©rt fogadtatott el a parlamenti többsĂ©gĂ©vel OrbĂĄn olyan nyilvĂĄnvalĂłan jogĂĄllamellenes törvĂ©nyt, mint a bĂŒntetƑeljĂĄrĂĄsi törvĂ©ny emlĂ­tett mĂłdosĂ­tĂĄsa vagy az elƑre hozott nyugdĂ­jazĂĄs. MĂĄs oka erre nem lehetett. Éppen az elƑzetes letartĂłztatĂĄsra vonatkozĂł ĂŒgyĂ©szsĂ©gi kezdemĂ©nyezĂ©s többszöri bĂ­rĂłsĂĄgi elutasĂ­tĂĄsĂĄt követƑen ĂĄllt elƑ a Fidesz a bĂ­rĂłsĂĄgokra Ă©s a bĂŒntetƑeljĂĄrĂĄsra vonatkozĂł szabĂĄlyozĂĄs e mĂłdosĂ­tĂĄsaival.

Arra is hivatkozik RĂ©vĂ©sz, hogy GyurcsĂĄny maga kĂ©rte, hogy adjĂĄk ki. GyurcsĂĄny Ferenc – vagy bĂĄrki mĂĄs – dönthet Ășgy: vĂĄllalja a börtönt is, hogy igaza kiderĂŒljön. Ɛ dönthet Ă­gy. Az orszĂĄggyƱlĂ©si kĂ©pviselƑ viszont, aki mentelmi jogĂĄnak felfĂŒggesztĂ©sĂ©rƑl dönt, s aki tudja egyfelƑl azt, hogy a Fidesz vezetƑinek eltökĂ©lt szĂĄndĂ©ka, hogy megtoroljĂĄk GyurcsĂĄnyon korĂĄbbi „bƱnĂ©t”, hogy 2006-ban legyƑzte OrbĂĄnt, Ă©s jelenlegi bƱnĂ©t, hogy az ellenzĂ©kben szinte egyedĂŒl kĂ©pviseli az orbĂĄni politika alapjainak hatĂĄrozott elutasĂ­tĂĄsĂĄt, mĂĄsfelƑl pedig azt, hogy OrbĂĄnĂ©k az ĂŒgyĂ©szsĂ©g utĂĄn a bĂ­rĂłsĂĄgokat is a maguk ellenƑrzĂ©se alĂĄ kĂ­vĂĄnjĂĄk vonni, jĂł lelkiismerettel nem szavazhatja meg a mentelmi jog felfĂŒggesztĂ©sĂ©t. Az termĂ©szetes, hogy a Fidesz kĂ©pviselƑi, megszavazzĂĄk a felfĂŒggesztĂ©st. Az is, hogy a Jobbik kĂ©pviselƑi szintĂ©n Ă­gy jĂĄrnak el. Amikor jĂł lelkiismeretrƑl beszĂ©lek, csak az MSZP Ă©s az LMP kĂ©pviselƑire (no meg Szili Katalinra) gondolok. Ɛk nem nyugtathatjĂĄk magukat azzal, hogy a vĂĄdaknak a bĂ­rĂłsĂĄgon kell tisztĂĄzĂłdniuk, hiszen tudniuk kell, hogy milyen politikai lĂ©gkörben kerĂŒl az ĂŒgy bĂ­rĂłsĂĄg elĂ©, mint ahogy azt is, mikĂ©nt vonja irĂĄnyĂ­tĂĄsa alĂĄ OrbĂĄn az egĂ©sz magyar igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄst, hiszen Ă©lesen kifogĂĄsoltĂĄk azt az OrszĂĄggyƱlĂ©sben. Amit RĂ©vĂ©sz tagad, az sajnos igaz: bizony „az OrbĂĄn-kormĂĄny bosszĂșjĂĄnak, csahos ebeinek szolgĂĄltatnĂĄ ki az OrszĂĄggyƱlĂ©s azt az ellenzĂ©ki kĂ©pviselƑt, akinek a mentelmi jogĂĄt felfĂŒggeszti”.

Nem vagyunk orszĂĄggyƱlĂ©si kĂ©pviselƑk, nem szavazhattunk. Ha nem tiltakoznĂĄnk, jĂłvĂĄhagyĂłlag tudomĂĄsul vennĂ©nk az orszĂĄggyƱlĂ©si többsĂ©g döntĂ©sĂ©t. Azt fejeznĂ©nk ki: legalĂĄbb morzsĂĄnyi hitelt adunk a gyanĂșsĂ­tĂĄsnak, azt vĂĄrjuk az eljĂĄrĂĄstĂłl, hogy abban valami tisztĂĄzĂłdhat. TiltakozĂĄsunkkal figyelmeztettĂŒk a közvĂ©lemĂ©nyt, jeleztĂŒk, hogy a gyanĂșsĂ­tĂĄst mĂ©g csak vizsgĂĄlandĂłnak sem tartjuk, s kifejeztĂŒk szolidaritĂĄsunkat a fenyegetettel. Vannak az alĂĄĂ­rĂłk között, akik szĂĄmos alkalommal elmondtĂĄk mĂĄr: „szinte semmiben sem Ă©rtettek egyet GyurcsĂĄny politikĂĄjĂĄval”, amikor miniszterelnök volt, s vannak, mint magam is, akik a legtöbb kĂ©rdĂ©sben egyetĂ©rtenek vele. Abban viszont alighanem valamennyien egyetĂ©rtĂŒnk, hogy a korĂĄbbi miniszterelnök elleni eljĂĄrĂĄs a magyar demokrĂĄcia elleni hadjĂĄrat rĂ©sze. Nem azĂ©rt tiltakozunk a meghurcolĂĄsa ellen, mert miniszterelnök volt. Nem azĂ©rt emeltĂŒk ezt ki, mert a miniszterelnöki tisztsĂ©g bĂĄrmilyen kivĂĄltsĂĄgot jelentene, hanem annak Ă©rzĂ©keltetĂ©sĂ©re, hogy az eljĂĄrĂĄsban a politikai ellenfĂ©llel szembeni megtorlĂĄst lĂĄtunk.

Sokan kifogĂĄsoltĂĄk, hogy tiltakozĂĄsunk szövegĂ©ben pĂĄrhuzamot vontunk az ötvenes Ă©vekkel. JĂłl tudjuk, hogy 2011 nem 1949 vagy 1958. Tudjuk, hogy ma senkit sem fenyeget akasztĂłfa. Van azonban hĂĄrom közös eleme az ötvenes Ă©vekbeli Ă©s a mai eljĂĄrĂĄsnak. Közös az, hogy a vĂĄd abszurd, mĂĄs szĂłval koholt. Közös az, hogy az eljĂĄrĂĄst gyƱlöletteli politikai kampĂĄny övezi, amelyben a hatalmon levƑk elƑre megfogalmazzĂĄk az Ă­tĂ©letet. VĂ©gĂŒl közös az is, hogy az eljĂĄrĂĄs nem-jogĂĄllami környezetben folyik, ahol megszƱnƑben vannak a pĂĄrtatlan eljĂĄrĂĄs biztosĂ­tĂ©kai, mivel a vĂ©grehajtĂł hatalom vezetƑi befolyĂĄsuk alĂĄ vonjĂĄk az igazsĂĄgszolgĂĄltatĂĄst. EzĂ©rt kötelessĂ©gĂŒnk tiltakozni.

A szerzƑ: Bauer TamĂĄs (közgazdĂĄsz) A cikk forrĂĄsa ide klikkelve Ă©rhetƑ el.

Vissza...