Nem tölti ki a ciklust Orbán?

2011-09-19 16:01:39

Ezt négy évig nem lehet kibírni - véli Lengyel László politológus. Szerinte a kormány rossz gazdaságpolitikája a brutális megszorítások oka, amely nem vezet sehova. mert szerkezetileg nem változik semmi, "csak" belerúgtak a szegényekbe.

Lengyel László szerint nem igaz a kormány állítása, hogy lényegében a világ összeomlása okozza, hogy Magyarországon nincs növekedés, beruházás, és fogyasztás, és emiatt kell megszorító költségvetés. Egy olyan országban ahol 5 éve nincs érdemben beruházás, ahol a fogyasztás stagnál, és a kormány mindent meg is tett azért, hogy ne ruházzanak be, itt nem lehet várni, hogy pörögjön a gazdaság – mondta a politológus a Klubrádióban. Orbán Viktor elérte, hogy "nem hirtelen szívhalálban halunk meg, hanem végelgyengülésben". A ciklus elején a Fidesz-kormánynak egy súlyos betegséget kellett volna kezelni, ehelyett a beteget apró sokkokkal megöli. Ezt négy évig nem lehet kibírni, nem volt ilyen kormány. A törzsválasztókat pozitívan befolyásolja, hogy mindig van újabb bűnbak (uzsorások, bankok). Vasárnaponként lehet valaki ideologikus gondolkodású, keresztény és magyar, de hétköznap a tanárnak, az orvosnak, a rendőrnek, a tűzoltónak is arra kell gondolnia, vajon miből él meg. „Éhes gyomorral nem lehet himnuszt énekelni” – fogalmazott Lengyel László.

A kormány zsákutcába kormányozta magát, amikor 2010-ben kitalálta Orbán Viktor, hogy lehetséges jobban költekezni, a költségvetési hiányt el lehet engedni. Innen vissza kellett jönni. A miniszterelnök, hogy a gyors politikai és gazdasági halált elkerülje, mindenhonnan forrásokat próbál beszedni rövidtávon.
2011-ben a növekedés lassul, 2012-ben nulla lesz - mondta Lengyel László. Szerinte a 2014-es megoldás egy radikális robbanás vagy egy kerekasztalos tárgyalás lesz. Csakhogy ez utóbbira csekély az esély, mert a kormány nem tárgyal senkivel. A börtönök telerakásával sem az ország, sem az emberek sorsa nem fordul jobbra, a hatalmasok egy részétől és a vezérelvű politizálástól kellene megszabadulni. Félő, hogy óriási pofont kap a kormány a megfelelő pillanatban, kis polgárháborúk lesznek. Nincs aki megnyugtassa a társadalmat, ezt emberileg nem fogjuk megúszni – jósolta Lengyel László.

Érdemes a Nol.hu-n megjelent írást ide klikkelve teljes egészsében is megismerni.
A cikk forrása az Fn.hu-n ide klikkelve érhető el.

Vissza...