Orbán "őszödi" beszédei

2011-09-17 16:51:01

Ha valamiben egyetértene Vilfredo Pareto, a századforduló liberális szociológus-közgazdásza, és Bogár László, a “globalo-komprádor kollaboráns” kifejezés megalkotója, akkor az bizonyára a világtörténelem ciklikusságának teóriája. Az elmélet egyik altétele lehetne, hogy “bizonyos időközönként Magyarország egy politikai vezetője zártnak hitt közegben meglepő dolgokat mond”.

Valószínűleg ehhez hasonló gondolat vezetett politikusokat és sajtóorgánumokat arra, hogy az elmúlt bő három évben összesen hat alkalommal fedezzék fel Orbán Viktor “őszödi beszédét”.

A Gyurcsány Ferenc volt kormányfő szájából pont ma öt éve elhangzott “eredeti” őszödi “hazugságbeszéd” egyedi jellegzetességeiből valóságos őszödhatározót állítottak össze azóta különböző elemzők és megfigyelők, olyan kitételekkel, mint például a “sok szaftos káromkodás”. Az összeállításunkban szereplő Orbán-beszédek egyike sem teljesíti az összes ilyen követelményt (például egyik sem vezetett még utcai zavargásokhoz). Mindegyikre igaz azonban, hogy az egyszerű nyilvánosság számára nehezen hozzáférhető helyen, meglepő tételek hangzottak el Orbán Viktor szájából, és legalább egy ismert politikus vagy újság “őszödinek” nevezte őket.

(Az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének ötödik évfordulóján a hvg.hu eddig a lehetséges kiszivárogtatókat, valamint a 2006-os budapesti zavargásokat sorra vevő cikkel emlékezett meg az eseményrő. A legfontosabb érintett maga úgy emlékezett, hogy lehazugozta Orbán Viktort).

Orbán őszödjeit kiszivárgásuk (már ha van ilyen), és nem keletkezésük sorrendjében listázzuk.

1. „Sokaknak sok minden fog fájni” 2008. május

2008 májusának végén, az Indexen jelentek meg részletek Kéri László politiológuspalántáinak akkor pár hete lezajlott szemináriumáról, amelyen a vendégelőadónak meghívott Orbán Viktor - még ellenzéki vezetőként - meglehetősen részletesen bontotta ki a nyilvánosság előtt kevésbé látványosan vállalt terveit.

Arról beszélt, hogy a Fidesz hatalomra jutása után - a Fidesz-elnök szavai szerint - sokaknak sok minden fog fájni; a politikus a nagy állami beruházások leállítását is jósolta. Orbán úgy tervezte, hogy 2010-től két évig "nem hagyományos kormányzás" lesz. "Sokaknak sok minden fog fájni" - idézte az Index Orbán Viktort, aki a beszélgetésen azt is elárulta, hogy a költségvetést megbillentő nagy állami beruházásokat le fogja állíttatni. A 4-es metró és az autópálya-építések kifizetéseinek befagyasztását konkrétan is említette. Az akkor elhangzott indoklás szerint erre azért lesz szükség, mert a nem túl rózsás gazdasági helyzetben lévő országnak szabad források kellenek, ezek a beruházások pedig túl sok pénzt visznek el.

A Szonda Ipsos gyorsfelméréséből meglepő módon kiderült, hogy Orbán kiszivárgott nyilatkozatai nem tetszenek az embereknek, például a nyugdíjak reálértéken történő befagyasztását a megkérdezettek kétharmada nem helyeselte volna. (Orbán ugyanis azt is említette, ha kormányra kerülnek, az első két évben megszorításokat terveznek, például befagyasztanák a nyugdíjakat, de utána tízéves programot hajtanának végre, a középrétegekre, az aktívakra támaszkodva).

Kóka János, az akkor a szocialisták kormánykoalíciós partnereként funcionáló Szabad Demokraták Szövetségének akkori elnöke gyorsan lecsapott, mondván: „titkos megszorító csomagot” rejteget a Fidesz. A liberális pártvezető szerint Orbán „őszödi beszédéről” volt szó.

2. "A következő tizenöt-húsz évet (...) egy nagy kormányzó párt [határozza meg]" 2010. február

A nehézkesen összeállt idézetből is látszik, hogy Orbán Viktornak ez a beszéde nem "őszödies" abban az értelemben, hogy kiábrándító bepillantást nyújtana egy politikus elméjének nyers valójába. Ugyanakkor hatos listánkon ez az egyetlen olyan szöveg, amit Orbán az eredetihez hasonló körülmények között mondott el: Gyurcsány saját párttagjai előtt beszélt Őszödön, a fenti, a Fidesz holdudvarának szánt szavak pedig a 2009-es kötcsei polgári pikniken hangoztak el, kvázi egy politikai program manifesztójaként. Ezúttal Lendvai Ildikó, a Magyar Szocialista Párt akkori elnöke őszödibeszédezte le Fidesz-vezér szónoklatát. Lendvait szerint az volt a "bűn" a beszédben, hogy "kimondja, a kvázi egypártrendszer jobb, mint a demokratikus többpártrendszer".

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a beszéd a klasszikus értelemben nem “szivárgott ki”, hanem a jobboldali Nagyítás folyóirat vélhetően jóindulatú kezén átmenve jelent meg 2010. februárjában, “rövidített és szerkesztett” változatban. Ebből egy részlet:

“Megvan a reális lehetősége annak, hogy a magyar politika következő tizenöt-húsz évét ne a duális erőtér határozza meg, amely állandó értékvitákkal, megosztó, kicsinyes és fölösleges társadalmi következményeket generál. Ehelyett huzamosan létrejön egy nagy kormányzó párt, egy centrális politikai erőtér”

3. “Valóban építünk adatbázist” 2010 április

2010 áprilisában nem nyilvános helyszínen készült hangfelvétel került fel a YouTube videómegosztóra, amin állítólag Kubatov Gábor pártigazgató tart előadást a Fidesz kampánymódszereiről, s ebben elismeri, a fideszes és a szocialista szavazókat is nyilvántartották.

A felvételen az előadó azt mondta: "Régen úgy csináltunk egy kampányt, hogy a sötétben, az erdőben belőttünk egy sörétes puskával, és reggel, világosban összeszedtük a vadakat." Majd azzal folytatta: a - későbbi utalások alapján a 2009-es pécsi kampányban is alkalmazott - célkiválasztásoknál mind a 36 ezer 500 embert személyesen ismerték, "tehát aki ott volt, azt mindegyiket személyesen ismertük, mindegyikről tudtuk, hogy hogy hívják, hogy hány esztendős, hogy milyen erős támogatónk, mi a telefonszáma, mi a mobilszáma, mi az e-mail címe". A hangfelvétel kapcsán Vona Gábor, a Jobbik elnöke emlegette Őszödöt.

Orbán később a TV2-ben adott interjújában azt a nehezen bizonyítható kijelentést tette, hogy ugyan törvényesen, de “valóban építünk adatbázist”.

4. “A köztársaság első polgára (...) Schmitt Pál.” 2010 október

A Hírszerző tavaly októberben másodlagos források alapján írt cikke Őszöd egy újabb aspektusát találta meg Orbán Viktornál. Mint emlékezetes, Gyurcsány Ferenc őszödi beszédében saját frakcióját ijesztgette, mondván: ha nem állnak mögé, lemond. A Hírszerző ennek megfelelően “Őszöd 2010: Orbán lemondással fenyegette meg a Fidesz-vezérkart” címmel tálalta valószínűleg a pártvezetésből származó információit.

A cikkből idézve: “a nyáron a kormánypárt elnökségében is komoly - ahogy az egyik forrás fogalmazott: "lassan gyógyuló sebeket okozó" - konfliktusok voltak az egyes döntésekről és kinevezésekről. Az országos választmány elnöke, Kövér László a Heti Válasznak adott július végi interjújában elismerte, sokáig ellene volt Schmitt Pál államfői jelölésének, amivel "saját házelnöki kinevezése ellen dolgozott".A Hírszerző úgy tudja, erről rendkívül éles vita folyt az elnökségben - páran Sólyom László újraválasztását, mások Áder János fideszes európai parlamenti képviselő jelölését szorgalmazták -, amit Orbán úgy zárt rövidre, hogy egyértelművé tette: ha nem Schmitt lesz a köztársasági elnök, akkor nem vállalja a reformok folytatását és lemond.”

Mint az a cikk publikálásának idején is lezárult tény volt, Schmitt a Fidesz támogatásával köztársasági elnök lett. Orbán a frakciótagoknak írt, Schmittet ajánló levelében az állt, “a köztársaság első polgárának lenni súlyos, ámde tiszteletre méltó hivatását Schmitt Pál képes lesz méltó módon ellátni”.

5. “One month’s pension... is out” 2011 szeptember

Talán ez a legkisebb horderejű, őszödies beszédünk a listán, amelynek egyetlen fajsúlyos állítása is csúsztatás. Orbán Viktor az OECD fennállásának évfordulóján rendezett ünnepségen, 2011 májusában Párizsban először azt mondta, hogy a magyarokkal kemény, karcos hangon kell beszélni.

Ezután Orbán az emberek meggyőzéséről beszélt: hogy egyhavi fizetésükről, illetve nyugdíjukról mondjanak le. Sajnos az angolul nem perfekt Orbán beszédéből nem volt világos, hogy vajon jövő vagy múlt időben is beszél erről a dologról. A beszédről ugyan annak idején hírt adott a magyar média, de aztán pár hónap múlva e róla készült videófelvétel “Orbán Viktor őszödi beszéde” címmel először 2011 szeptemberében megjelent a YouTube-on, és néhány áttét után ugyanezt a jelzőt használta a 168 óra online kiadása is a szövegre. Orbán egyébként valószínűleg a Bajnai-kormány 13. havi juttatásokat érintő intézkedéseivel próbált Párizsban büszkélkedni.

6."Hagyják figyelmen kívül, amit mondok" 2011 szeptember

"Hagyják figyelmen kívül, amit mondok" a kampányban – állítólag erről beszélt a 2006-os választásokat megelőzően (tehát az “igazi” őszödi beszéd előtt is) diplomatáknak Orbán Viktor, két amerikai diplomáciai távirat szerint. A dokumentumokat a WikiLeaks szivárogatta ki. A táviratokból az is kiderült: Orbán Viktor már 2008-ban biztos volt a Fidesz 2010-es választási győzelmében.

"Ez nem bonyolult - azt mondjuk az embereknek, hogy visszaállítjuk a nemzet nagyságát, a gazdasági szereplőknek pedig azt, hogy mit várhatnak a Fidesz-kormánytól" - jelentette ki Orbán Viktor az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének egy 2008 áprilisi diplomáciai távirat szerint, amit a WikiLeaks szivárogtatott ki.

Ezúttal politikusok nem, de a szokásos kivételektől eltekintve gyakorlatilag az egész magyar média, a Barikádtól a Galamusig őszödözésbe fogott. A szivárogtatás egyébként friss is és jelentős is, utóélete ezért valószínűleg még nem zárult le teljesen.

Ide klikkelve érheti el a HVG.hu-n megjelent írást.

Vissza...