Ɛszöd csak egy van?

2011-09-15 19:17:35

MiĂ©rt nem volt botrĂĄny OrbĂĄn Viktor „Ƒszödi mondata” utĂĄn, miközben GyurcsĂĄny miatt napokig tombolt a tömeg. JuhĂĄsz Attila, a Political Capital vezetƑ elemzƑje nĂ©gy okot is mond a visszhang elmaradĂĄsĂĄra.

 „HagyjĂĄk figyelmen kĂ­vĂŒl, amit mondok” – kĂ©t, a WikiLeaks ĂĄltal nyilvĂĄnossĂĄgra hozott amerikai diplomĂĄciai tĂĄvirat szerint is Ă­gy fogalmazott kĂŒlföldi diplomatĂĄk elƑtt OrbĂĄn Viktor a 2006-os vĂĄlasztĂĄsokat megelƑzƑen. Amikor pedig a mĂșlt hĂ©ten az [origo] tudĂłsĂ­tĂłja megkĂ©rdezte a miniszterelnöktƑl, hogy valĂłban elhangzott-e ez a kijelentĂ©s, Ă©s ha igen, akkor ez azt jelenti-e, hogy nem mondott igazat a kampĂĄnyban, a kormĂĄnyfƑ azt vĂĄlaszolta: „Most is azt mondom kĂŒlföldi diplomatĂĄknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek: amit csinĂĄlok”.
MiĂ©rt nincs ebbƑl az Ƒszödi beszĂ©d ĂŒgyĂ©hez hasonlĂłan botrĂĄny? – teszik fel sokan a kĂ©rdĂ©st. Ez a cikk erre ad egyfajta lehetsĂ©ges magyarĂĄzatot. Ám elƑbb mĂ©g fontos jelezni: noha ezek az idĂ©zetek jelenleg nem okoznak lĂĄtvĂĄnyos kĂĄrt OrbĂĄn Viktornak Ă©s a Fidesznek, egyĂĄltalĂĄn nem biztos, hogy ez a jövƑben is Ă­gy marad. ValĂłszĂ­nƱleg talĂĄlkozni fogunk ezekkel a mondatokkal a következƑ kampĂĄnyban Ă©s az odavezetƑ Ășt sorĂĄn is. Hogy mekkora veszĂ©lyt jelent ez a kormĂĄnypĂĄrtra, az elsƑsorban az ellenzĂ©k erejĂ©tƑl, politizĂĄlĂĄsĂĄnak hatĂ©konysĂĄgĂĄtĂłl fĂŒgg majd.

Ma is ettƑl fĂŒgg leginkĂĄbb, amikor tehĂĄt a botrĂĄny jelenlegi hiĂĄnyĂĄnak okait keressĂŒk, akkor az ellenzĂ©k gyengesĂ©ge tƱnik az egyik legfontosabbnak. De nĂ©zzĂŒk sorban.

1. Nincs aki botrĂĄnyt csinĂĄljon. Politikai botrĂĄnyt a legritkĂĄbb esetben vĂĄlt ki önmagĂĄban Ă©s automatikusan egy esemĂ©ny. A botrĂĄnyt meg kell csinĂĄlni, kampĂĄnyszerƱen fel kell Ă©pĂ­teni. Ehhez a mĂ©dia sokszor kevĂ©s, kellenek hozzĂĄ politikusok is, hogy folyamatosan napirenden tarthatĂł legyen a tĂ©ma. Az Ƒszödi beszĂ©d ĂŒgye 2006-ban mĂĄr hĂłnapokkal a gondosan megvĂĄgott hangfelvĂ©tel szeptemberi napvilĂĄgra kerĂŒlĂ©se elƑtt fel volt Ă©pĂ­tve. A Fidesz politikusai jĂșlius vĂ©gĂ©tƑl szinte nap mint nap „hazugnak” neveztĂ©k az akkori miniszterelnököt. (Ez nem jelenti azt, hogy a Fidesz szivĂĄrogtatott, elĂ©g, ha tudtak az Ƒszödi beszĂ©drƑl Ă©s a szivĂĄrogtatĂĄsi szĂĄndĂ©krĂłl.) EzutĂĄn kerĂŒlt a nyilvĂĄnossĂĄg elĂ© a hangfelvĂ©tel, amelynek legĂŒtƑsebb idĂ©zetei ettƑl kezdƑdƑen elmaradhatatlan kellĂ©kei voltak a Fidesz megnyilatkozĂĄsainak Ă©s utcai megmozdulĂĄsainak. RĂĄadĂĄsul ott volt mĂ©g a 2006 ƑszĂ©n ĂșjjĂĄszervezƑdƑ szĂ©lsƑjobboldal is, amely az Ƒszödi beszĂ©dben ĂŒrĂŒgyet talĂĄlt a folyamatos utcai jelenlĂ©tre, valamint lehetƑsĂ©get kapott a politikai Ă©pĂ­tkezĂ©sre. Ezzel szemben ma nincs az OrbĂĄn ViktortĂłl szĂĄrmazĂł idĂ©zetekre Ă©pĂ­tett, hosszĂș tĂĄvon vĂ©giggondolt ellenzĂ©ki politika. Ami van, az csupĂĄn nĂ©hĂĄny kötelezƑ feladatkĂ©nt letudott közlemĂ©ny Ă©s egy-kĂ©t parlamenti felszĂłlalĂĄsban odavetett megjegyzĂ©s. A most megspĂłrolt politikai akciĂłk vĂ©lhetƑen a jövƑben is hiĂĄnyozni fognak majd az ellenzĂ©k szĂĄmĂĄra.

2. Nincs erƑs belsƑ ellenzĂ©k. NyilvĂĄnvalĂł, hogy az Ƒszödi beszĂ©d körĂŒli botrĂĄnyban az MSZP belsƑ konfliktusai is szerepet jĂĄtszottak, hiszen a hangfelvĂ©tel is vĂ©lhetƑen ezen ellentĂ©tek miatt kerĂŒlt nyilvĂĄnossĂĄgra, sƑt, alapvetƑen maga a beszĂ©d is ezekrƑl szĂłl. Ebben a vonatkozĂĄsban mĂĄig nem ismert minden rĂ©szlet, de az biztos, hogy ilyen mĂ©rvƱ belsƑ konfliktusokkal a Fidesz elnökĂ©nek nem kell szembenĂ©znie. 2006-ban GyurcsĂĄny Ferenc vĂĄlasztĂĄsi gyƑzelme utĂĄn, elvileg ereje teljĂ©ben is erƑs belsƑ ellenzĂ©kbe ĂŒtközött. OrbĂĄn Viktor akkoriban, mĂĄsodik vĂĄlasztĂĄsi veresĂ©ge utĂĄn, meggyengĂŒlve is megrendĂ­thetetlen maradt. Most pedig – bĂĄr a Fidesz belsƑ kĂŒzdelmei a kormĂĄnyzĂĄs következtĂ©ben egyre lĂĄtvĂĄnyosabbak – aligha kell szĂĄmolnia azzal, hogy pozĂ­ciĂłja komolyan kikezdhetƑ a pĂĄrton belĂŒlrƑl.

3. Nincs hangfelvĂ©tel. BĂĄr maga OrbĂĄn Viktor sem tagadta, hogy a tƑle idĂ©zett kijelentĂ©s elhangzott volna, az Ƒszödi beszĂ©ddel valĂł összehasonlĂ­tĂĄsban fontos szempont, hogy a szĂłban forgĂł mondatok csak Ă­rĂĄsban lĂ©teznek. EbbƑl következƑen az elĂ©rhetƑ közönsĂ©g Ă©s a hatĂĄs eleve kisebb. Nem is beszĂ©lve arrĂłl, hogy OrbĂĄn mondataibĂłl hiĂĄnyzik az Ƒszödi beszĂ©d agyonidĂ©zett rĂ©szleteit jellemzƑ trĂĄgĂĄrsĂĄg, amely oly könnyen befogadhatĂłvĂĄ tette a szöveg GyurcsĂĄny szĂĄmĂĄra hĂĄtrĂĄnyos Ă©rtelmezĂ©sĂ©t. Politikai hatĂĄsĂĄt tekintve az a mondat, hogy „HagyjĂĄk figyelmen kĂ­vĂŒl, amit mondok” közel sem egyenĂ©rtĂ©kƱ a „Hazudtunk
” kijelentĂ©ssel. Ez mĂ©g akkor is fontos kĂŒlönbsĂ©g, ha itt ismĂ©t szĂŒksĂ©ges leszögezni: önerejĂ©nĂ©l fogva egy politikus szavaibĂłl ritkĂĄn lesz botrĂĄny, ahhoz a szavaknak ĂŒggyĂ© kell vĂĄlnia.

4. Nincs ĂŒgy. OrbĂĄn Viktor Ă©s a Fidesz termĂ©szetesen nem tette meg azt a szĂ­vessĂ©get az ellenzĂ©knek, hogy sokat foglalkozott volna a tĂ©mĂĄval. A reakciĂłk egyszerƱ sĂ©mĂĄra Ă©pĂŒltek Ă©s egyetlen cĂ©lt szolgĂĄltak, hogy a kiszivĂĄrgott idĂ©zetekbƑl ne legyen ĂŒgy. „Most is azt mondom kĂŒlföldi diplomatĂĄknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek: amit csinĂĄlok” – mondta a kormĂĄnyfƑ, majd visszautalt arra, hogy mĂĄr 1998 Ă©s 2002 között is a tett elsƑsĂ©gĂ©t hirdette a szĂłval szemben. Nincs tehĂĄt itt semmi rendkĂ­vĂŒli, nem törtĂ©nt voltakĂ©ppen semmi – ĂŒzente. KĂ©rdĂ©s persze, mikĂ©nt vĂĄlaszthatĂł szĂ©t a beszĂ©d Ă©s a cselekvĂ©s a politikĂĄban, illetve hogy ezek utĂĄn miĂ©rt kellene bĂĄrmire is odafigyelni, amit a miniszterelnök mond, hiszen sajĂĄt szavahihetƑsĂ©gĂ©t kĂ©rdƑjelezte meg.

De mindez felesleges okoskodĂĄs, ami ugyebĂĄr a tett halĂĄla, a kormĂĄnyzati kommunikĂĄciĂł pedig – legalĂĄbbis egyelƑre – hatĂĄsos. Persze nem azĂ©rt, mert a Fidesz – mint a közhiedelem tartja – zseniĂĄlisan kommunikĂĄl, hanem mert az ellenfelei kĂ©ptelenek olyan helyzetbe kĂ©nyszerĂ­teni, hogy ennyi ne legyen elĂ©g. Az Ƒszödi beszĂ©d ĂŒgyĂ©nek idejĂ©n mindez mĂĄskĂ©pp volt, GyurcsĂĄny Ferenc 2006 nyarĂĄn rendkĂ­vĂŒl Ă©lessĂ© tette a vĂĄltĂĄst a kampĂĄnyĂ­gĂ©reteihez kĂ©pest, de azt mĂĄr nem sikerĂŒlt elmagyarĂĄznia, hogy az Ă­gĂ©retek teljesĂ­tĂ©se helyett pontosan mi Ă©s miĂ©rt következik. Ennek legszebb pĂ©ldĂĄja az a 2006 augusztusĂĄban elmondott beszĂ©d volt, amely minden elemĂ©ben rendkĂ­vĂŒli helyzetrƑl szĂłlt, de vĂ©gĂŒl semmilyen konkrĂ©t informĂĄciĂłt nem tartalmazott. GyurcsĂĄny Ferenc feltehetƑen tudta, hogy nyilvĂĄnossĂĄgra fog kerĂŒlni a beszĂ©d, Ă©s igyekezett megelƑzni a bajt. Nem sikerĂŒlt. Mint ahogyan utĂłlag sem sikerĂŒlt az Ƒszödi beszĂ©drƑl sajĂĄt Ă©rtelmezĂ©sĂ©t („szenvedĂ©lyes igazsĂĄgbeszĂ©d”) szĂ©les körben elfogadottĂĄ tennie, az ellenfelek erƑsebbnek bizonyultak.

ElƑbb-utĂłbb kevĂ©s lesz egy mondat

VĂ©gĂŒl azonban a sok kĂŒlönbsĂ©g mellett szĂłlni kell egy a 2006-os Ă©s a mostani helyzet közötti hasonlĂłsĂĄgrĂłl is: ez a kormĂĄnyzĂĄs nehĂ©zsĂ©ge. TĂ©vhit ugyanis, hogy az Ƒszödi beszĂ©d okozta volna GyurcsĂĄny Ferenc bukĂĄsĂĄt. Az MSZP Ă©s az akkori kormĂĄnyfƑ nĂ©pszerƱsĂ©gvesztĂ©se Ă©s a hiteltelensĂ©g kĂ©pĂ©nek kialakulĂĄsa mĂĄr az Ƒszödi beszĂ©d nyilvĂĄnossĂĄgra kerĂŒlĂ©se elƑtt, a nyĂĄr folyamĂĄn bekövetkezett, ez vilĂĄgosan kiderĂŒl az akkori közvĂ©lemĂ©ny-kutatĂĄsokbĂłl. A beszĂ©d okozta kĂĄr kĂ©sƑbb legfeljebb csak ahhoz jĂĄrult hozzĂĄ, hogy a szocialistĂĄk kĂ©ptelenek voltak ebbƑl a helyzetbƑl felĂĄllni.

De a legfontosabb ok mindvĂ©gig az elvĂĄrĂĄsoknak megfelelƑ kormĂĄnyzĂĄsra valĂł kĂ©ptelensĂ©g volt. Ma pedig OrbĂĄn Viktor Ă©s pĂĄrtja hasonlĂł gondokkal nĂ©z szembe. A Fidesz tĂĄmogatottsĂĄgĂĄnak eddigi csökkenĂ©se jelentƑs (kb. egymilliĂł szavazĂł), Ă©s a kormĂĄnyzĂĄs legnehezebb idƑszaka mĂ©g csak most jön. A következƑ Ă©vek vĂĄlsĂĄgkezelĂ©se nyomĂĄn feltehetƑen kevesen fogjĂĄk Ășgy Ă©rezni, hogy az „orszĂĄg ĂșjjĂĄszervezĂ©se” megfelel annak a jövƑkĂ©pnek, amit a Fidesz ellenzĂ©ki pĂĄrtkĂ©nt mutatott fel. Ezen problĂ©mĂĄn valĂłszĂ­nƱleg mĂĄr nem lehet majd egy mondattal tĂșllĂ©pni.

Juhász Attila, a Political Capital vezetƑ elemzƑje

A cikk ide kattintva talĂĄlhatĂł meg az Fn.hu-n.

Vissza...