Előrehozott választások 2012-ben?

2011-09-15 14:02:01

Néha az az érzése Ujhelyi Istvánnak, mintha a kormány azért akarna a parlamenten kéttucatnyi, kétharmados sarkalatos törvényt minden egyeztetés nélkül átzavarni, hogy az új alkotmány jegyében 2012 tavaszán új választásokat írhassanak ki.

A parlament szocialista alelnöke szerint ezért a szocialisták nem várhatnak még egy-két évet azzal, hogy váltópártként mutassák meg magukat.
- Van még ennél is lejjebb a parlamenti munkában?
- Az ingoványban van, csak az a fulladást hozza, a parlamentben pedig a működésképtelenséget.

- Az angol felsőházban egymás rizsporos parókáját is leverik a képviselők, az olaszok hadonásznak, de a híradásokból olyan rossz hangulat sehonnan nem jön át, mint amilyen ma a T. Házban uralkodik.
- Nem a bekiabálásokkal, a beszédstílussal van baj, azt hiszem a római demokráciában sem voltak békésebbek a viszonyok. De a politikai szereplőknek közös érdeke volt, hogy stabilan működjön az államgépezet, az ország. Nálunk viszont, sajnos egyre feleslegesebbé válik a parlament. Legszívesebben azt mondanám, hogy ha a Fidesz demokrácia felfogása valóban olyan, mint amit naponta mutat, akkor csukja be a parlament, bocsássa el a képviselőket és Orbán Viktor a szűk környezetével döntsön az ország sorsáról. Ezzel legalább spórolnánk a költségvetés számára. A rossz hangulat a demokrácia jelenlegi működésének következménye Magyarországon.

- Azért a parlamenti stílussal is baj van. Az emberek mostanában a hétköznapokban többet megengednek maguknak, hiszen ha a házelnök is folyamatosan, pökhendi módon rendre utasíthat a pulpitusról egy pártot, miközben a másiknak elnézi, hogy akár betiltott egyenruhában jelenjen meg az ülésteremben, akkor az utcán sem kell feltétlenül úrnak lenni. Lehet cigányozni, kommunistázni...

- Az ország jól működne, ha a magyarok biznának a jövőben. Ha így lenne, akkor kevésbé izgatna bennünket a parlament stílusa. Az, hogy a házelnök szemet huny a szélsőjobb megnyilvánulásai fölött, vagy a mi frakciónkat kioktató, már-már megalázóan hangnemben bírálja. Egyébként évek múlva, amikor majd visszatekintünk erre a korszakra, azt fogjuk a legsúlyosabb problémának látni, hogy az Orbán-kormány legdurvább intézkedéseinek megakadályozására nem volt kellő társadalmi és politikai erő. Pedig azzal, hogy fölszámolták az érdekegyeztetést, elnémították a szakmai értelmiség, a különböző érdekképviseletek vezetőinek hangját, úgy, hogy már senki nem mer megszólalni, az országot rombolják. Mindent megtesznek azért is, hogy ellenzék száját be, a kezét pedig lefogják, ami szintén a döntések milyenségét és minőségét károsítja.

- Ma tényleg nem mernek megszólalni az emberek. Hétfőn sem tüntettek ezer-ezerkétszáznál többen a készülő új munka törvénykönyve ellen a Kossuth téren. Lehet, hogy félnek a retorziótól, vagy még mindig hisznek a Fideszben?
- Apátia, beletörődés, félelem, és súlyos létbizonytalanság van Magyarországon. Aki egzisztenciálisan megtehetné, hogy megszólal, és közvetíti mások segélykiáltását, inkább azzal törődik, hogy külföldre menekítse a gyerekeit és a vagyonát. Különösen a miniszterelnök hétfői bejelentései után. Ezek az intézkedések ugyanis jogbizonytalanságot szülnek és közvetítenek az országról. Ahol a két fél közötti polgárjogi szerződést az állam felülírhatja, senki nem érezheti biztonságban saját tőkéjét, vállalkozását, így a jövőjét. Ami a demonstrációkat illeti, sokan még félnek tiltakozni, de azt hiszem, a mélyben olyan feszültség gyűlik lassan össze, hogy ember legyen a talpán, aki azon majd úrrá tud lenni.

- Mondják önök, szocialisták. Ennek ellenére a közvélemény-kutatások szerint a Fidesz most vasárnap ismét fölényes győzelmet aratna. Még mindig 50 százalék fölött van a kormánypárt támogatottsága.

- Azokat az embereket, akiket - Kubatov Gábortól tudjuk - sajátos eszközzel dolgozott meg nyolc éven keresztül a Fidesz, egy ideig még lázban lehet tartani. Ma még bármit elhisznek a kormánynak. De amikor saját sorsukon, lehetőségeiken és csalódásaikon érzik majd, hogy más az, amit Orbán Viktor mond, és más az, amit cselekszik, akkor a Fideszt maga alá temetheti a "háborgó tenger".

- Milyen volt hétfőn, az őszi szezon első napján szocialista képviselőnek lenni a Házban?
- Hihetetlen lelki terror alatt vagyunk. Éreztetik velünk, hogy sem a véleményünk nem számít, sem pedig a frakció nem kívánatos a Házban. Ezzel együtt, hála az égnek, mára túl vagyunk a traumán és a szocialista képviselők egyre határozottabban állnak ki szakmai és politikai vélemények mellett. Ez a hétfő jól mutatta, milyen a kormány és a Fidesz viszonya a parlamenthez. Még a plenáris ülés előtt úgy akarták a költségvetési bizottsággal elfogadtatni az új adócsomagot, hogy még csak tájékoztató jellegű papírt sem mutattak annak tartalmáról. Sem kormánypárti, sem ellenzéki képviselő nem tudta, hogy aznap délután mihez kérnék Orbánék a rendkívüli, a házszabálytól való eltéréssel a szavazatukat. És, ha az ellenzéki frakciók nem állnak ellent, akkor úgy fogad el fél nap alatt egy törvényt az Országgyűlés, hogy valójában senki nem tudja, mi van benne. Ilyen a világ egyetlen demokráciájában sem fordulhatna elő. Nálunk viszonylag csekély visszhang mellett ezt is meg lehetett tenni.

- Ebben az ügyben úgy tűnik, összefogott az ellenzék és sikerrel járt, mert nem kellett szavazni. De tudható, hogy a három párt csak ritkán ért egyet, és ki lehet őket egymás ellen játszani.
- Jól is nézne ki, ha nap mint nap összeborulnánk azzal a Jobbikkal, amelynek támogatói az MSZP-s képviselők életére törtek. A Jobbikkal sem nézetbeli, sem pedig stílusbeli azonosságot nem vállalhatunk fel. Ennek ellenére furcsa, de lassan jobban elhiszem Vona Gábornak, hogy a magyar demokráciáért aggódik, mintsem Orbán Viktornak, hogy azt építi.

- Az LMP-vel össze tudnak majd fogni? Schiffer Andrásék rendre elutasítják a szocialisták közeledését.
- Én kifejezetten jó emberi és szakmai kapcsolatot tudtam kialakítani az LMP-frakció jelentős részével. És szerintem ezzel így vannak képviselőtársaim is. Az viszont számomra megmagyarázhatatlan, hogy az LMP miért az MSZP sárba taposásával próbálja saját imázsát felépíteni. Miért kell jobban ütniük a szocialistákat, mint félteni a demokráciát a jelenlegi hatalomtól. De azt hiszem ez az új politikai képződmény első, talán hosszútávon megváltoztatható stratégiája. Mi ismerjük a Fidesz magatartását, az LMP-sek azonban még csak most kóstolgatják, hogy mit főztek nekik.

- Mért adták ki hétfőn Gyurcsány Ferencet?
- Azok után, amilyen hadjáratot folytattak a volt miniszterelnök ellen a kampány idején és azt követően, nehéz lett volna másképp szavazniuk. Nem viselkedhettek máshogy, hiszen a büntető feljelentést ők is jegyzik. De szerintem ma már az LMP is látja, hogy politikai levadászás zajlik és nem valós hátterű büntetőügy.

- A Ház alelnökeként hogyan látja a következő három évet?
- Nem tudom meddig tart ez a kormányzati ciklus. Néha az az érzésem, mintha a kormány azért akarna a parlamenten kéttucatnyi, kétharmados sarkalatos törvényt minden egyeztetés nélkül átzavarni, hogy az új alkotmány jegyében 2012 tavaszán új választásokat írhassanak ki. Ezért a szocialisták nem várhatnak még egy-két évet azzal, hogy váltópártként mutassák meg magukat. Tudnunk kell, hogy ez a törvénygyár, ebben a menetrendben, stílusban nem tud és vélhetően nem is akar 2014-ig dolgozni.

- Van erejük az esetleges előrehozott választásokra felkészülni? Egyelőre, úgy tűnik, hogy a szocialista párt még saját sorait sem rendezte.
- Az MSZP lesz a váltópárt. Akkor, amikor eljön az ideje. A társadalom nagyobbik része már eldöntötte, hogy ez a mostani kormány nem ínyére való. Az nyer, akinek nagyobb bázisa lesz a szavazófülkénél. Orbán Viktor a mai napig meg tudja mozdítani a híveit. De a szocialista pártnak és a demokratikus ellenzéknek össze kell tudni gyűjteni a Fidesz mai bázisnál legalább kétszer nagyobb elégedetlen közösséget, akik a következő választásokon leváltják az Orbán-kormányt. Hogy ezt fél év alatt kell megszervezni, vagy két és fél év alatt, nem mindegy. De fejben erre készen kell lennünk.

- Biztos abban, hogy ennek az ellenzéki összefogásnak az MSZP lesz a központja?

- A legerősebb, legtapasztaltabb és a legkomolyabb szervezeti háttérrel bíró ereje lesz egy ilyen összefogásnak az MSZP. A szocialisták nélkül ugyanis nem lehet Orbán Viktort leváltani.

- Milyen ellenzéki házalelnöknek lenni 2011-ben Magyarországon?

- Számomra ez izgalmas feladat, új fejezetet nyitott az életemben. Nagyon komoly diplomáciai munkát és új szerepkört jelent a sokszor örvénylő parlament levezetőjeként dolgozni. Köszönöm az MSZP-nek, hogy ezt lehetővé tette számomra.

- Azt hallani, hogy házalelnökként folyamatosan kínai delegációkkal tárgyal. Mostanában Orbán Viktor is sűrűn hangoztatja: keleti szél fúj. A miniszterelnök azonban nem csupán gazdasági kapcsolatokra áhítozik, úgy tűnik, hogy leginkább a társadalmi-politikai berendezkedést szeretné - legalább részben - lemásolni.
- Hogy mi jár a miniszterelnök fejében, azt nem tudom, de kétlem, hogy társadalmi modellben, politikai berendezkedésben követhető lenne Kína, egy európai uniós tagország számára. De a gazdasági közeledés folyamatát Medgyessy Péter kezdte, a szocialista kormányok hosszú évek munkája után adták át az előkészített egyezményeket és a gazdasági partnerség programját a mostani kormányzatnak. Szabad dicsérnem is a jelenlegi kormányt? Az ugyanis, amit a Fellegi Tamás tárcájának illetékesei most tesznek a kínai kapcsolatok erősítésében, dicsérendő. Továbbviszik azt a munkát, amit mi elkezdtünk.

És a magyar gazdaság érdekében őszintén kívánom, akár kereskedelemről, akár pedig a Magyarországon kínai tőkével létrehozható üzemekről beszélünk, hogy ebben sikeres legyen a kormány. Magam egyébként inkább az MSZP kapcsolatait építem. A szocialista párt és a Kínai Kommunista Párt két éve írta alá a testvér-szerződését, a kapcsolatért én felelek. Nincs nap, hogy ne érkezne hozzánk magas rangú kínai delegáció. Abban bízom, hogy egészséges együttműködést tudunk kialakítani hosszútávon. Én hiszek ebben a partnerségben.

- Ezek szerint, ha 2014-ben szocialista kormánya lesz Magyarországnak, akkor is azt halljuk majd, hogy keleti szél fúj, ami akár a társadalmi berendezkedést is befolyásolhatja?
- Ugyan. Kínát azonban érteni kell, ami közép-európai fejjel nem egyszerű. Számomra sem volt az, de már megtanultam, hogy tiszteletben tartva Kína társadalmi-politikai berendezkedését, segítsem az európai-kínai kapcsolatok építését. Kínában 1,3 milliárd embernek naponta munkát, élelmet, egészségügyi hátteret kell biztosítani. Ez a hatalmas ország ma jól szervezett és jól vezetett, de nekünk nem a társadalmi modellt kell követni, hanem a gazdasági fejlődést. A Fidesznek tudnia kell, hogy Kínában mindennek nyoma marad.

Nem felejtik el, hogyan nyilatkoztak a kínai-magyar kapcsolatokról néhány éve. Miképpen bírálták az előző kormányokat, vagy estek neki a baltával az akkori miniszterelnököknek a kapcsolatok ápolása miatt. Ezért óva intem őket attól, hogy a kínai adminisztrációnak még egyszer csalódnia kelljen a Fidesz kormányzatban. Ha valamit egyszer kimondasz, akkor utána úgy is kell cselekedned. Ami Orbánnal kapcsolatban a WikiLeaks-iratokból kiszivárgott, az nem volt jó üzenet.

- A keleti szél jegyében mi várható Gyurcsány Ferenc ügyében?

- Nyilvánvaló, hogy ez egy koncepciós ügy, aminek a végén a Fidesz vezérkara csak akkor tud majd pezsgőt bontani, ha még az eljárás előtt, vagy közben a bíróságokat is maga alá gyűri, mint az ügyészséget. De efelé haladunk.

Fazekas Ágnes / Népszava
 
Ide klikkelve érhető el az interjú forrása.




Vissza...